email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calculatia costurilor la o firma de panificatie: metoda cea mai potrivita de calculare a costului de productie

Calculatia costurilor la o firma de panificatie: metoda cea mai potrivita de calculare a costului de productie
calculatia costurilorcost de productiemetoda costului standard

Operarea incorecta in contabilitate a costurilor de productie sau lipsa acestora din evidentele contabile are consecinte cat se poate de grave asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal.

Calculatia costurilor poate fi efectuata dupa una dintre metodele urmatoare: a costului standard, metoda pe comenzi, metoda pe faze, metoda globala, metoda direct costing sau alte metode adoptate de persoana juridica in functie de modul de organizare a productiei, specificul activitatii, particularitatile procesului tehnologic si de necesitatile proprii.

Ce este costul de productie

Costul de productie reprezinta un cumul al tuturor preturilor de achizitie ale materiilor prime si materialelor consumabile si ale altor cheltuieli care pot fi atribuite direct bunului sau serviciului in cauza.

Costul de productie trebuie, astfel, determinat, stabilit de catre unitatea producatoare a bunurilor si serviciilor.
La o prima vedere, s-ar putea spune ca stabilirea unui cost de productie pentru un bun sau serviciu ar reprezenta o simpla adunare aritmetica a tuturor preturilor de achizitie ale elementelor materiale si nemateriale ce se includ in produsul respectiv.

Va punem la dispozitie acum Stick-ul Modele editabile pentru Calculatia Costurilor, UNICUL instrument de informare si consultanta specializata pe problemele contabilitatii de gestiune existent pe piata produselor de specialitate.

Calculatia costurilor - caz practic

Spre exemplu, o societate are ca activitate productia de paine si alte produse de patiserie. Vom afla care este metoda cea mai potrivita de calcul al costului de productie pentru acest gen de activitate.

Raspunsul specialistului: In cazul mentionat de dvs, apreciez ca se poate utiliza metoda costului standard, metoda care este descrisa la pct. 286 din Reglementarile contabile, dispozitii care prevad ca in functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, in activitatea de productie.

Costul standard ia in considerare nivelurile normale ale consumurilor de materiale si consumabile, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, in functie de conditiile existente la un moment dat.

Pe baza contabilitatii de gestiune se colecteaza cheltuielile si se determina costul de productie efectiv, calculandu-se si diferentele de pret fata de costul standard, astfel incat in final productia obtinuta sa fie reflectata la cost efectiv (cont 345 +/- cont 348).

Diferente de pret in plus sau nefavorabile = costul de productie > pretul standard;


Diferente de pret in minus sau favorabile = costul de productie < pretul standard;
Diferentele de pret se inregistreaza cu ajutorul contului 348 "Diferente de pret la produse".


Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
calculatia costurilorcost de productiemetoda costului standard


Data aparitiei: 09 August 2023
Ultima actualizare: 10 August 2023

Votati articolul "Calculatia costurilor la o firma de panificatie: metoda cea mai potrivita de calculare a costului de productie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X