Operarea incorecta in contabilitate a costurilor de productie sau lipsa acestora din evidentele contabile are consecinte cat se poate de grave asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal.
Calculatia costurilor poate fi efectuata dupa una dintre metodele urmatoare: a costului standard, metoda pe comenzi, metoda pe faze, metoda globala, metoda direct costing sau alte metode adoptate de persoana juridica in functie de modul de organizare a productiei, specificul activitatii, particularitatile procesului tehnologic si de necesitatile proprii.
Ce este costul de productie
Costul de productie reprezinta un cumul al tuturor preturilor de achizitie ale materiilor prime si materialelor consumabile si ale altor cheltuieli care pot fi atribuite direct bunului sau serviciului in cauza.
Costul de productie trebuie, astfel, determinat, stabilit de catre unitatea producatoare a bunurilor si serviciilor.
La o prima vedere, s-ar putea spune ca stabilirea unui cost de productie pentru un bun sau serviciu ar reprezenta o simpla adunare aritmetica a tuturor preturilor de achizitie ale elementelor materiale si nemateriale ce se includ in produsul respectiv.
Calculatia costurilor - caz practic
Spre exemplu, o societate are ca activitate productia de paine si alte produse de patiserie. Vom afla care este metoda cea mai potrivita de calcul al costului de productie pentru acest gen de activitate.
Raspunsul specialistului: In cazul mentionat de dvs, apreciez ca se poate utiliza metoda costului standard, metoda care este descrisa la pct. 286 din Reglementarile contabile, dispozitii care prevad ca in functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, in activitatea de productie.
Costul standard ia in considerare nivelurile normale ale consumurilor de materiale si consumabile, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, in functie de conditiile existente la un moment dat.
Pe baza contabilitatii de gestiune se colecteaza cheltuielile si se determina costul de productie efectiv, calculandu-se si diferentele de pret fata de costul standard, astfel incat in final productia obtinuta sa fie reflectata la cost efectiv (cont 345 +/- cont 348).
Diferente de pret in plus sau nefavorabile = costul de productie > pretul standard;
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T Ghid de raportare corecta
Diferente de pret in minus sau favorabile = costul de productie < pretul standard;
Diferentele de pret se inregistreaza cu ajutorul contului 348 "Diferente de pret la produse".
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com