email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Voucherele de vacanta ar putea fi acordate tuturor angajatilor de la privat incepand din 2024

Voucherele de vacanta ar putea fi acordate tuturor angajatilor de la privat incepand din 2024
vouchere de vacantaangajati privatbuget de statcontraventie

Angajatii din mediul privat cu CIM ar putea primi vouchere de vacanta, suportate din bugetul de stat, incepand din ianuarie 2024, potrivit unei initiative legislative inregistrare recent la Senat.

In prezent, doar bugetarii primesc vouchere de vacanta in valoare de 1.450 de lei anual, suportate de la bugetul de stat. Propunerea legislativa prevede modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta.

Potrivit documentului, voucherele se vor acorda in perioada 1 ianuarie 2024 si 31 decembrie 2026. Angajatorii vor avea doar un rol de intermediari intre stat si salariati, care nu implica efort financiar propriu. Insa firmele au obligatia de a depune anual, pana la data de 31 ianuarie, lista salariatilor, la administratiile judetene ale finantelor publice in raza carora isi au sediul social. Daca masura acordarii voucherelor de vacanta la privat va fi oficializata, nedepunerea sau depunerea cu intarziere a  listei cu salariati va constitui contraventie si se va sanctiona cu 5 puncte-amenda. 

Initiatorii proiectului legislativ considera ca acest mecanism poate fi extins si pentru cei cca. 4,2 milioane de angajati din sectorul privat, astfel incat sa poata beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acestia contribuie deja sub forma impozitului pe venit si/sau CAS.

Intrucat pot exista situatii in care o persoana are incheiate contracte de munca cu mai multi angajatori in acelasi timp, s-a prevazut ca fiecare angajat sa aiba posibilitatea sa aleaga angajatorul prin intermediul caruia sa primeasca voucherele de vacanta.

Pe langa eliminarea discrepantelor dintre cele doua categorii de salariati — bugetari si cei din sectorul privat — valoarea voucherelor de vacanta se intoarce, practic, in economie, iar consecintele sunt pozitive pentru intreaga industrie a turismului si activitatilor conexe (HoReCa, industria alimentara, industria de transport, servicii, comert etc).

Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanta celor cca. 4,2 milioane de salariati din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. Insa, efectul global este unul pozitiv, deoarece din aceasta suma estimam ca cca. 60% - 65% se va intoarce la bugetul de stat sub forma de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. 

Vouchere de vacanta privat – ce prevede proiectul legislativ

Articolul I. - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, publicata in Monitorul Oficial al Romantei, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobata prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea si intretinerea
capacitatii de munca a personalului salarial, institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea — nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, precum si angajatorii care incadreaza personal prin inchelerea unui contract individual de munca acorda, in conditiile legii, anual, pana la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite in continuare vouchere de vacanta, in cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.”

3. La articolul 1, alineatele (2) si (2^4) se abroga.

4. La articolul 1, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Voucherele de vacanta se acorda in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale.”

5. La articolul 1, alineatele (4) si (5) se abroga.

6. La articolul 1, alineatul (9) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(9) In cursul anului fiscal, angajatii pot beneficia de vouchere de vacanta, de prima de vacanta si de bilete de odihna acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.”
7. Dupa articolul 1^1, se introduce un articol nou, art. 1^2, cu urmatorul
cuprins:


Art. 1^2 - (1) In vederea acordarii voucherelor de vacanta, angajatorii, altii decat institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, depun anual, pana la data de 31 ianuarie, lista salariatilor, la administratiile judetene ale finantelor publice in raza carora isi au
sediul social.

(2)  Indiferent de numarul contractelor individuale de munca pe care le are in derulare, un angajat poate alege un singur angajator de la care urmeaza sa primeasca voucherele de vacanta.

(3) Angajatii au obligatia sa depuna o declaratie pe proprie raspundere la fiecare dintre angajatori, prin care isi exprima optiunea potrivit alin. (2).

(4) Angajatorii isi asuma raspunderea pentru corectitudinea si veridicitatea
datelor, prezentand la administratiile judetene ale finantelor publice in raza carora isi au sediul social, lista prevazuta la alin. (1), insotita de declaratiile pe proprie raspundere ale angajatilor.

(5) Sumele corespunzatoare voucherelor de vacanta se aloca anual, din bugetul de stat, din impozitul pe venit platit de fiecare angajat.

(6) Modalitatea de plata a sumelor care reprezinta contravaloarea voucherelor de vacanta va fi stabilita de Guvern, prin Hotarare de Guvern, intr-un termen de maxim 30 de zile din momentul in care prezenta lege va fi promulgata de Presedintele Romaniei. |

(7) In termen de 5 zile de la primirea sumelor in cont, angajatorii vor vira sumele catre unitatile emitente cu care au incheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominala a voucherelor de vacanta.”

8. La articolul 7, dupa alineatul (3) se introduce un alineat nou, alin. 3^1, cu urmatorul cuprins:

“(3^1) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 5 puncte-amenda nedepunerea sau depunerea cu intarziere de catre angajator a listei prevazute la art. 1.”


Articolul II. — Dispozitiile prezentei legi intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

 

Foto: Unsplash.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vouchere de vacantaangajati privatbuget de statcontraventie


Data aparitiei: 10 Martie 2023

Votati articolul "Voucherele de vacanta ar putea fi acordate tuturor angajatilor de la privat incepand din 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X