Angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanta. Vouherele de vacanța sunt reglementate prin urmatoarele acte normative:
OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta;
Legea 94/2014 pentru aprobarea OUG 8/2009;
Legea nr. 173/2015 privind aprobarea OG 8/2014.
Institutiile publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice si institutiile publice locale definite conform Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, care incadreaza functionari publici si/sau personal prin incheierea unui contract individual de munca, dupa caz, acorda, in conditiile legii, prime de vacanta numai sub forma voucherelor de vacanta.
In mediul privat, angajatorii vor acorda angajatilor proprii prime sau vouchere de vacanta, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, in functie de sumele prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate. Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.
Voucherele de vacanta sunt integral suportate de catre angajator.
Voucherele de vacanta pot fi emise:
- pe suport hartie sau
- pe suport electronic
Angajatorul stabileste sub ce forma acorda voucherele de vacanta de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz.
Voucherele de vacanta emise pe suport electronic pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominala a voucherelor de vacanta acordate de catre angajator si pot fi utilizate doar pentru achizitionarea pachetelor de servicii turistice fara a permite efectuarea de operatiuni de retragere de numerar.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Voucherul de vacanta pe suport hartie este valabil numai daca are inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si cuprinde, cel putin, urmatoarele mentiuni:
- emitentul si datele sale de identificare;
- valoarea nominala a voucherului de vacanta;
- angajatorul si datele sale de identificare;
- numele, prenumele si codul numeric personal ale angajatului care este in drept sa utilizeze voucherul de vacanta;
- spatiul destinat inscrierii perioadei in care a fost utilizat si aplicarii stampilei unitatii afiliate;
- interdictia unitatii afiliate de a plati diferenta in bani dintre valoarea voucherului de vacanta si valoarea pachetului de servicii catre utilizatorii voucherelor de vacanta;
- perioada de valabilitate a utilizarii voucherului de vacanta.
- interdictia de a utiliza voucherul de vacanta in alte locuri decat in unitatile afiliate.
Fapta unitatii afiliate de a da rest in bani la voucherul de vacanta se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanta pe suport hartie sunt: 10, 20, 30, 40 si 50 lei. Emiterea de vouchere de vacanta cu alte valori nominale decat cele prevazute de lege se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul cu atributii de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism.
Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Tratamentul fiscal al voucherelor de vacanta
In ceea ce priveste impozitul pe venit, voucherele de vacanta reprezinta avantaje salariale in baza art 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal.
In ceea ce priveste contributiile sociale, voucherele de vacanta acordate potrivit legii, nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii.
Prin urmare, voucherele de vacanta nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii daca sunt acordate potrivit legii.