email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal al tichetelor acordate salariatilor potrivit noului Cod fiscal. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

tichete cadoucontributii socialenoul cod fiscaltichete de masavouchereirina dumitrescu

Angajatorii pot acorda salariatilor tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa si vouchere de vacanta. Din punct de vedere al impozitului pe venit, tichetele cadou, tichete de masa, voucherele de vacanta si tichete de cresa reprezinta venituri impozabile ce se supun regulilor de impunere proprii veniturilor din salarii.

Prin exceptie, au caracter neimpozabil limitat la suma de 150 de lei, tichetele cadou acordate cu ocazia evenimentelor speciale limitativ prevazute de lege (Paste, 1 iunie, Craciun si 8 martie).


Caracterul neimpozabil al tichetelor cadou acordate in aceste conditii rezulta din dispozitiile art. 76 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal care stabilesc ca nu sunt venituri impozabile, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Incepand cu data de 01 ianuarie 2016 , tichetele cadou acordate in limita sumei de 150 de lei ocazia Pastelui Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase nu sunt venituri impozabile daca sunt acordate atat salariatilor cat si copiilor minori.

Spre exemplu, cu ocazia Pastelui angajatorul poate acorda unui salariat cu un copil minor suma de 300 de lei neimpozabili (150 lei salariat + 150 de lei copil minor). Mai mult, aceste sume nu vor intra in baza de calcul al contributiilor sociale. Totodata, daca parintii lucreaza la acelasi angajator, copilul va primi suma de 150 de lei neimpzabila si fara a intra in baza de calcul al contributiilor sociale de la amandoi parinitii. Astfel, doi soti care lucreaza la acelasi angajator si au un copil minor pot primi cu ocazia Pastelui sau a Craciunului suma de 600 de lei neimozabila si fara a intra in baza de calcul al contributiilor sociale( 150 salariat + 150 salariata + 300 de lei copil).

Aceste concluzii se desprind din prevederile Normelor metodologice de aplicare a art. 76 din Codul fiscal care stabilesc ca, in sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 exista o alta situatie in care tichetele cadou sunt taxabile cu impozit pe venit, insa indiferent de valoare, nu vor intra in baza de calcul al contributiilor sociale. Astfel, Normele metodologice de aplicare art. 142 din Codul fiscal stabilesc ca, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.



Asadar, daca tichetele cadou sunt acordate cu destinatia alte cheltuieli sociale prevazute de contractul de munca, altele decat cele prevazute la art. 142 lit. b), acestea vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit indiferent de valoare, dar vor fi excluse din baza de calcul al contributiilor sociale daca sunt prevazute in contractul de munca cu destinatia de cheltuieli sociale.

De exemplu, daca in contractul colectiv de munca este prevazut ca se acorda fiecarui salariat cu ocazia zilei de nastere suma de 300 lei sub forma de tichete cadou, aceasta suma va fi exclusa din baza de calcul al contributiilor sociale dar va intra in baza de calcul al impozitului pe venit.

Voucherele de vacanta acordate in limita a 6 salarii minime pe economie pe an sunt venituri impozabile dar nu vor intra in baza de calcul al contributiilor sociale. De asemenea, voucherele de vacanta acordate in limita a 6 salarii minime pe economie pe an reprezinta cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil. Voucherele de vacanta acordate peste limita de 6 salarii minime pe an reprezinta cheltuiala nedeductibila pentru angajator iar pentru salariat un venit impozabil si taxabil cu contributii sociale.


Incepand cu data de 01 ianuarie 2016, serviciile turistice suportate de angajator pentru salariat si membrii de familie ai acestuia sunt venituri neimpozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, in conditiile prevazute in contractul de munca.. Cu alte cuvinte, daca angajatorul acorda salariatului suma de 4000 de lei pentru servicii turistice, aceasta suma nu va intra in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit. Ne punem atunci intrebarea de ce ar mai acorda angajatorul vouchere de vacanta cand are la indemana posibilitatea sa deconteze serviciile turistice, beneficiind de aceleasi facilitati fiscale? Mai mult, daca valoarea serviciilor turistice este mai mare de 6 salarii minime pe economie pe an, nu se mai pune problema acordarii acestora sub forma voucherelor de vacanta intrucat peste aceasta limita, voucherele de vacanta sunt impozabile si taxabile cu contributii sociale.

Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Acordarea voucherelor lor de vacanta nu mai este conditionata de obtinerea de  profit sau venit in anul fiscal anterior.
Voucherele de vacanta se pot utiliza doar in Romania.

Cat priveste tichete de masa si tichetele cadou acestea nu vor intra in baza de calcul al contributiilor sociale daca sunt acordate in conformitate cu actul normativ care le reglementeaza. Numai tichetele de masa acordate in conformitate cu prevederile legale sunt scutite de la plata contributiilor sociale.
Spre exemplu, se vor datora contributii sociale daca:
- angajatorul nu acorda tichete de masa ci suporta contravaloarea hranei salariatului;
- angajatorul acorda salariatilor o masa calda in cantina proprie;
- tichetele de masa sunt acordate cu titlu de bonus salarial;
- tichetele de masa sunt acordate la locul de munca din afara functiei de baza;
- angajatorul acorda tichete de masa cu depasirea numarului de zile lucratoare ale lunii;
- angajatorul acorda salariatului contravaloarea tichetelor de masa in baza unei hotarari judecatoresti.

 


de Irina Dumitrescu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete cadoucontributii socialenoul cod fiscaltichete de masavouchereirina dumitrescu


Data aparitiei: 04 Martie 2016

Votati articolul "Tratamentul fiscal al tichetelor acordate salariatilor potrivit noului Cod fiscal. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Cum se tine evidenta contabila la o asociatie de proprietari

    • Contabilitatea asociatiilor de proprietari se organizeaza si se conduce in principal, in baza urmatoarelor acte normative: Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor; Legea nr. 82/1991 a contabilitatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; OMFP nr. 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele ju...» citeste mai departe aici

  • Controale fiscale: ce probleme a identificat ANAF in semestrul I din 2024

    • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2024. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili".   Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2024, iata, in randurile de mai...» citeste mai departe aici

  • Cod de TVA anulat pentru lipsa activitate economica: ce obligatii aveti pentru reinregistrarea in scopuri de TVA

    • Anularea codului de TVA din cauza lipsei activitatii economice reprezinta o situatie care necesita o abordare atenta. Pentru a deveni din nou platitor de TVA, contribuabilul trebuie sa urmeze un proces de reinregistrare. Cod de TVA anulat - cum ne reinregistram ca platitor de TVA Intrebare: "In cazul in care codul de tva a fost anulat ca urmare nerealizarii activitatii economice pe o perioada de 2 trimestre consecutive, ce obligatii...» citeste mai departe aici

  • Ce obligatii fiscale au companiile care platesc chirii persoanelor fizice

    • Incepand cu anul 2024, Codul fiscal prevede un tratament nou pentru chiria suportata de o societate comerciala in urma unui contract de inchiriere incheiat cu o persoana fizica. Astfel, persoana juridica va avea obligatia retinerii si platii catre bugetul de stat a impozitului pe venit, declararii prin intocmirea formularului lunar 100, precum si a formularului anual 205. In exemplul de mai jos, va prezentam tratamentul fiscal complet, inclusiv daca exista obligatii...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X