Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Provizioanele reprezinta un subiect complex si cu numeroase provocari in domeniul contabilitatii, motiv pentru care trebuie gestionate cu maxima atentie de catre specialisti. Pentru ca o companie sa beneficieze de o plasa de siguranta financiara, este recomandata constituirea provizioanelor, mai ales in perioade de instabilitate economica. Citeste in continuare ce sunt si cand se constituie provizioanele, care sunt categoriile lor si alte informatii utile.
Provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea.
La data bilantului, valoarea unui provizion reprezinta cea mai buna estimare a cheltuielilor probabile sau, in cazul unei obligatii, a sumei necesare pentru stingerea acesteia. Ca urmare, provizioanele nu pot depasi din punct de vedere valoric sumele care sunt necesare stingerii obligatiei curente la data bilantului.
Pentru stabilirea existentei unei obligatii curente la data bilantului, trebuie luate in considerare toate informatiile disponibile.
Atentie! Exercitarea prudentei nu permite constituirea de provizioane excesive. Provizioanele trebuie sa fie strict corelate cu riscurile si cheltuielile estimate. Provizioanele nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorilor activelor.
Nu se recunosc provizioane pentru pierderile viitoare din exploatare deoarece aceste pierderi viitoare nu corespund definitiei unei datorii si nu sunt indeplinite criteriile de recunoastere a provizioanelor.
Previzionarea unor pierderi viitoare din exploatare indica faptul ca anumite active de exploatare ar putea fi depreciate. Ca urmare, entitatea testeaza aceste active pentru depreciere.
Un provizion este o datorie cu exigibilitate sau valoare incerta.
Provizioanele se constituie pentru elemente cum sunt:
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Contabilitatea provizioanelor se face prin intermediul conturilor din grupa 151 „Provizioane” (cont de pasiv). Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta provizioanelor pentru litigii, garantii acordate clientilor, pentru restructurare, pensii si obligatii similare, pentru dezafectarea imobilizarilor corporale si alte actiuni similare legate de acestea, a provizioanelor pentru impozite, precum si a altor provizioane.
1511 Provizioane pentru litigii (P)
1512 Provizioane pentru garantii acordate clientilor (P)
1513 Provizioane pentru dezafectare imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea (P)
1514 Provizioane pentru restructurare (P)
1515 Provizioane pentru pensii si obligatii similare (P)
1516 Provizioane pentru impozite (P)
1517 Provizioane pentru terminarea contractului de munca (P)
1518 Alte provizioane
Contul 151 „Provizioane” se crediteaza cu valoarea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli constituite pe seama cheltuielilor de exploatare, avand la baza formula contabila standard. Soldul acestui cont poate fi numai creditor, si arata valoarea provizionala existente la finalul exercitiului financiar.
Un provizion va fi recunoscut numai in momentul in care:
- o entitate are o obligatie curenta generata de un eveniment anterior;
- este probabil ca o iesire de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva;
si
- poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, nu va fi recunoscut un provizion.
O obligatie curenta este o obligatie legala sau implicita. In intelesul prezentelor reglementari:
a) o obligatie legala este obligatia care rezulta:
- dintr-un contract (in mod explicit sau implicit);
- din legislatie; sau
- din alt efect al legii;
b) o obligatie implicita (de exemplu, obligatia prin care o entitate se angajeaza sa efectueze plati compensatorii personalului disponibilizat) este obligatia care rezulta din actiunile unei entitati in cazul in care:
- prin stabilirea unei practici anterioare, prin politica scrisa a firmei sau dintr-o declaratie suficient de specifica, entitatea a indicat partenerilor sai ca isi asuma anumite responsabilitati; si
- ca rezultat, entitatea a indus partenerilor ideea ca isi va onora acele responsabilitati.
Potrivit reglementarilor contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, elementele de natura datoriilor se clasifica in functie de gradul de certitudine al acestora, in trei tipuri de datorii:
1. datorii inregistrate in conturile bilantiere. Acestea sunt datorii certe, atat ca natura, cat si ca valoare, si au de regula o scadenta determinata;
2. datorii cu exigibilitate sau valoare incerta. Acestea sunt provizioanele inregistrate ca elemente bilantiere destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea;
3. datorii contingente care nu sunt recunoscute ca datorii in conturi bilantiere, deoarece sunt:
--> obligatii posibile, dar pentru care trebuie sa se confirme daca entitatea are o obligatie curenta care poate genera o iesire de resurse; sau
--> obligatii curente care nu indeplinesc criteriile de recunoastere in bilant deoarece:
Provizioanele se disting de alte datorii datorita factorului de incertitudine legat de exigibilitatea sau valoarea viitoarelor cheltuieli necesare stingerii datoriei.
Spre deosebire de acestea:
- datoriile din credite comerciale constituie obligatii de plata a bunurilor sau serviciilor ce au fost primite de la sau expediate de furnizori si care au fost facturate sau a caror plata a fost convenita in mod oficial cu furnizorii; si
- cheltuielile angajate sunt obligatiile de plata pentru bunuri si servicii care au fost primite de la sau expediate de furnizori, dar care nu au fost inca platite, facturate sau nu s-a convenit oficial asupra platii lor cu furnizorul, inclusiv salariile datorate angajatilor (de exemplu, sumele aferente concediului platit). Desi uneori este necesara o estimare a valorii sau exigibilitatii acestor datorii, elementul de incertitudine este – in general – mult mai redus decat in cazul provizioanelor.
Angajamentele entitatilor sunt prezentate, de regula, ca parte a datoriilor rezultate din credite comerciale sau din alte activitati, in timp ce provizioanele sunt raportate separat.
Se recunosc provizioane doar pentru acele obligatii generate de evenimente anterioare care sunt independente de actiunile viitoare ale entitatii (de exemplu, modul de desfasurare a activitatii in viitor).
Exemple de astfel de obligatii:
- amenzile sau costurile de eliminare a efectelor negative, produse mediului, pedepsite de lege, ambele generand iesiri de resurse care incorporeaza beneficii economice, indiferent de actiunile viitoare ale entitatii;
- costurile de inchidere a unei instalatii petroliere, cu conditia ca respectiva entitate sa remedieze daunele produse deja.
Estimarea provizioanelor
La data bilantului, valoarea unui provizion reprezinta cea mai buna estimare a cheltuielilor probabile sau, in cazul unei obligatii, a sumei necesare pentru stingerea acesteia.
Cea mai buna estimare a costurilor necesare stingerii datoriei curente este suma pe care o entitate ar plati-o, in mod rational, pentru stingerea obligatiei la data bilantului sau pentru transferarea acesteia unei terte parti la acel moment.
Acolo unde efectul valorii-timp a banilor este semnificativ, valoarea provizionului reprezinta valoarea actualizata a cheltuielilor estimate a fi necesare pentru stingerea obligatiei.
In acest caz, este necesara o actualizare a provizioanelor intrucat, datorita valoriitimp a banilor, provizioanele aferente unor iesiri de resurse care apar la scurt timp de la data bilantului sunt mult mai oneroase decat cele aferente unor iesiri de resurse de aceeasi valoare, dar care apar mai tarziu.
Rata de actualizare utilizata trebuie sa reflecte evaluarile curente pe piata ale valoriitimp a banilor si ale riscurilor specifice datoriei.
Atentie!
Provizioanele trebuie revizuite la data fiecarui bilant si ajustate pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta. In cazul in care, pentru stingerea unei obligatii, nu mai este probabila o iesire de resurse, provizionul trebuie anulat prin reluare la venituri.
Important!
Provizioanele deductibile fiscal sunt numai acele provizioane prevazute la art. 26 din Codul fiscal.
Cheltuielile cu actualizarea provizioanelor reprezinta cheltuieli financiare si se inregistreaza in contul 6861„Cheltuieli privind actualizarea provizioanelor”.
Provizioane pentru litigii, amenzi si penalitati, despagubiri, daune si alte datorii incerte:
Provizioanele sunt instrumente contabile de corelare a inregistrarilor scriptice cu realitatea economica faptica. In cazul existentei unui litigiu, in baza elementelor de natura juridica ce demonstreaza posibilitatea aparitiei unei datorii, in contabilitate se evidentiaza un provizion pentru litigii:
6812 = 1511
„Cheltuieli de exploatare „Provizioane pentru litigii”
privind provizioanele”
Atunci cand o hotarare este definitiva si trebuie efectuata plata stabilita de instanta, se inregistreaza:
6581 = 5121
„Despagubiri, amenzi si penalitati“ „Conturi la banci in lei“
Anularea provizionului se inregistreaza:
1511 = 7812
„Provizioane pentru litigii” „Venituri din provizioane”
Cheltuielile privind constituirea provizionului sunt nedeductibile in exercitiul in care acestea au fost inregistrate.
Veniturile rezultate din inchiderea provizionului sunt venituri neimpozabile, potrivit prevederilor art. 23 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.
Manualul de Politici Contabile a€“ Complet actualizat!
Acum ai la indemana un instrument esential care iti aduce:
42 de modele de politici contabile gata de folosit
100% editabile si usor de personalizat
Perfect aliniate cerintelor legislative in vigoare
Te scapa definitiv de erori si omisiuni costisitoare
✅ Acces instantaneu – un singur click si ai totul pregatit, oricand si de oriunde!
Articole similare
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folositInspectie fiscala: Tratamentul fiscal al diferentelor de impozite contestateManualul mijloacelor fixe: Studii de caz si inregistrari contabile pentru situatii frecvent intalnite in practicaPolitici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 Modele EDITABILE, usor de personalizatClient neincasat: Cum se inregistreaza creantele incerteUltimele articole
ANAF actualizeaza formularele 101 si 101 Grup fiscal: Noutati si instructiuni de completareCadoul perfect de Sarbatori: Reduceri de pana la 75% si Transport gratuit la lucrari de contabilitate si fiscalitateCartea Verde a Contabilitatii si Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile: Doua ghiduri cu explicatii si solutii practiceModificarea duratei de functionare a mijloacelor fixe - studiu de caz pentru contabiliCe trebuie sa stiti despre evidentierea pierderilor fiscale: aspecte esentiale pentru contabiliArticole similare
Vouchere de vacanta: Baza legala, tratament fiscal si MONOGRAFIE CONTABILARetragere asociat din SRL: Pasii legali si exemplu practic cu MONOGRAFIE CONTABILAAchizitia de actiuni si criptomonede - MONOGRAFIE CONTABILA pentru investitii pe termen scurt si lungScoatere din gestiune marfa deteriorata: 4 intrebari la care trebuie sa cunosti raspunsulGestiune global-valorica: MONOGRAFIE CONTABILA pentru trecerea la gestiunea cantitativ-valoricaUltimele articole
Vanzare sub cost de productie: Monografie, documente si recomandarile specialistuluiTotul despre diurna: Documente, MONOGRAFIE CONTABILA si atentionarile specialistuluiAbonament la sala de sport pentru salariati: Tratament fiscal si MONOGRAFIE CONTABILACe este franciza si cum se reflecta in contabilitate: Exemplu practic completInspectie fiscala: Tratamentul fiscal al diferentelor de impozite contestate