Guvernantii au adoptat masura, dar au limitat domeniile de aplicare
Dupa ce ca a fost modificata, legea este in asteptare alaturi de restul din pachetul pe care si l-a asumat cabinetul Boc
Scutirea de impozit la profitul reinvestit a fost o masura anticriza, pe care intreprinzatorii au solicitat-o Guvernului inca de la inceputul anului.
In ciuda numeroaselor cereri de adoptare si de promulgare a legii, intreprinzatorii inca nu stiu ce s-a intamplat cu aceasta facilitate. Potrivit unui proiect al Ministerului Finantelor, "scutirea de impozit la profitul reinvestit va fi acordata doar pentru productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi - masini, utilaje si instalatii de lucru -, facilitate valabila pana la finele anului 2010, pentru care este estimat un minus bugetar de pana la 420 mil. lei".
In aceste conditii, reprezentantii patronatelor au cerut introducerea masurii incepand din acest an si nu din 2010 si, de asemenea, aplicarea ei pentru toate tipurile de investitii legate de productie.
Ba mai mult decat atat, in urma discutiilor recente cu reprezentantii FMI, premierul Emil Boc anunta ca "de la 1 octombrie vom impune masura neimpozitarii profitului reinvestit", ceea ce a dat mari sperante mediului de afaceri.
Cu toate acestea, tensiunile politice, dar si campania electorala au facut ca masura neimpozitarii profitului reinvestit sa fie inclusa intr-un pachet de lege care nu a fost pe placul anumitor parlamentari.
Astfel, neimpozitarea profitului s-a regasit pe lista proiectului de lege care prevedea si restructurarea agentiilor si rationalizarea cheltuielilor publice, pe care unii parlamentari le-au catalogat drept neconstitutionale.
Potrivit directorului Directiei de legislatie impozite directe din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP), Dragos Doros, legea este in momentul de fata la Curtea Constitutionala.

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
"Parlamentul a adoptat aceasta lege, printre care se afla si masura neimpozitarii profitului reinvestit, doar ca un grup de parlamentari au spus ca legea este neconstitutionala, iar acum proiectul de lege este la Curtea Contitutionala.
Din ultimele informatii stiu ca CCR a amanat luarea unei decizii finale pana pe 28 octombrie. Nu cred ca parlamentarii au votat impotriva acestei masuri, dar dat fiind faptul ca ea se afla in acelasi pachet cu alte reforme precum restructurarea agentiilor si rationalizarea cheltuielilor publice, acum este si ea blocata", a declarat pentru Curierul National Dragos Doros.
Sursa: Curierul National