In acest an, Guvernul a aprobat o hotarare pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, act normativ care cuprinde o serie de clarificari privind reglementarile referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit.
Trecem astazi in revista cateva aspecte care tin de modalitatea de calcul a profitului reinvestit pentru firmele care aplica pentru aceasta facilitate fiscala. Astfel, exemple de calcul sunt redate prin normele metodologice, diferentiate in functie de sistemul trimestrial sau anual de declarare si plata a impozitului pe profit, informeaza Ministerul Finantelor.
Click aici pentru 3 exemple de calcul pentru scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
Acest prim exemplu se refera la faptul ca suma profitului asupra careia i se aplica facilitatea fiscala este cea inregistrata in trimestrul in care se face punerea in functiune a echipamentului. Avand in vedere ca pentru 2014, scutirea de la plata impozitului reinvestit se aplica incepand cu 1 iulie, exemplul de calcul se raporteaza la profitul contabil brut aferent perioadei ramase din anul fiscal 2014, respectiv 1 iulie-31 decembrie 2014.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Prin urmare, un investitor care pune in functiune un echipament in trimestrul IV 2014 poate aplica scutirea pentru profitul realizat in trimestrele III si IV 2014.
Cel de-al doilea exemplu e adresat acelor contribuabili care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit, punand in evidenta faptul ca acestia totalizeaza valoarea investitiilor puse in functiune pe perioada intregului an fiscal. Profitul asupra caruia se aplica scutirea este cel realizat pe intregul an fiscal.
Al treilea exemplu vizeaza realizarea unor echipamente tehnologice pentru mai multi ani consecutivi si pune in evidenta faptul ca valoarea totala a investitiei se ia in calcul la data punerii in functiune. Aceasta se raporteaza la profitul realizat in trimestrul-anul punerii in functiune.