In cadrul unei conferinte de presa organizate recent, ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a prezentat un bilant al activitatii la trei luni de la preluarea mandatului de ministru. La aceasta conferinta au fost prezenti si secretarii de stat din MFP, Dan Manolescu si Attila Gyorgy.
"Misiunea mea la MFP este sa implementez masuri care sa reprezinte o parghie de crestere pentru mediul de afaceri, sa stimuleze investitiile", a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Ministrul Petrescu a mentionat masurile de crestere economica si de stimulare a mediului de afaceri luate in timpul mandatului sau.
Neimpozitatea profitului reinvestit este o masura esentiala, care ii va incuraja pe investitori sa-si declare profitul si va stimula dezvoltarea afacerilor.
Simplificarea sistemului de taxe, prin reducerea a 92 de taxe si tarife parafiscale: in urma celor doua acte normative adoptate de Guvern, au fost puse bazele reducerii a 92 de taxe parafiscale si tarife. In prezent, 27 de taxe au fost deja reduse, iar institutiile cu care MFP a colaborat elaboreaza Ordinele pentru reducerea celorlalte 65 de taxe, astfel incat intregul pachet de 92 de taxe si tarife parafiscale sa fie redus incepand cu 1 iulie.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
De asemenea, ministrul Finantelor Publice a prezentat masurile pe care le are in vedere pentru sustinerea mediului de afaceri.
Obiectivul zero il reprezinta reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajator incepand cu 1 iulie, acesta fiind primul punct pe agenda discutiilor cu misiunea FMI, incepand cu 2 iunie.
"Este o masura benefica mediului de afaceri prin caracterul ei stimulativ, precum si prin efectele pe care le va avea pentru combaterea muncii nedeclarate", considera ministrul Finantelor Publice.
Impactul bugetar contabil, pe 6 luni, al aplicarii acestei masuri, este de 2,6 miliarde lei, iar impactul bugetar net este de 1,5 miliarde lei.
O masura asteptata de mediul de afaceri este simplificarea legislatiei fiscale prin rescrierea codului fiscal si a codului de procedura fiscala, acte normative care ar urma sa intre in vigoare incepand cu ianuarie 2015.
O alta directie prioritara, mentionata de ministrul Finantelor Publice, vizeaza eficientizarea colectarilor la bugetul de stat si combaterea evaziunii fiscale.
Ministrul a prezentat rezultatele incasarilor realizate de ANAF pe primele patru luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
"Rezultatele sunt incurajatoare, iar evolutia de la luna la luna din aceasta perioada arata ca suntem pe drumul cel bun, ceea ce creeaza premise pentru punerea in aplicare a masurilor de stimulare a mediului de afaceri“, a afirmat ministrul Finantelor Publice.
In primele patru luni ale anului 2014, veniturile administrate de ANAF au fost de 59,45 miliarde de lei, mai mari in termeni nominali cu 3,21 miliarde de lei (sau 5,71%) fata de perioada similara a anului trecut.
In luna martie, ANAF a realizat venituri bugetare in valoare de 15,13 miliarde de lei, mai mari in termeni nominali cu 345 milioane (sau 2,34%) comparativ cu luna similara din anul 2013.
In luna aprilie, au fost incasate venituri bugetare in valoare de 17 miliarde de lei, mai mari in termeni nominali cu 1,33 miliarde (sau 8,51%) comparativ cu luna similara din anul 2013.
In ceea ce priveste taxa pe constructii, ministrul Finantelor Publice a aratat ca vor fi analizate preocuparile mediului de afaceri cu privire la taxa aprobata la sfârsitul anului trecut si aplicata incepand cu luna mai.
"Trebuie sa luam decizii bazate pe date certe. De aceea, dupa ce vom vedea datele finale privind aceasta taxa, vom decide care sunt modificarile pe care le vom aduce actului normativ", a aratat ministrul Finantelor Publice.
Pana astazi, au fost declarate sume de plata pe intregul an in suma de 1,4 miliarde de lei si s-au colectat peste 500 de milioane de lei din prima transa. Aceste date sunt provizorii, ele fiind in curs de actualizare.
De asemenea, ministrul Ioana-Maria Petrescu a mai mentionat importanta proiectului de lege privind plafonarea tranzactiilor in numerar, aflat in dezbaterea Parlamentului, proiect care are rolul de a combate evaziunea fiscala si spalarea banilor.
Alta masura amintita de ministrul Finantelor a fost returnarea a 4 eurocenti din acciza suplimentara la carburanti, aplicata incepand cu 1 aprilie, menita sa incurajeze transportatorii corecti.
Ministrul Petrescu a punctat rezultatele activitatii Directiei Generale Antifrauda Fiscala. Astfel, potrivit ultimelor date, aproape 15.000 de firme au fost verificate, au fost constatate aproximativ 14.000 de incalcari ale legii si au fost dispuse sanctiuni in valoare de 53 de milioane de euro.
In ceea ce priveste eficientizarea activitatii de transfer pricing, ministrul Finantelor a spus ca aceasta reprezinta o importanta sursa de colectare la buget, insuficient valorificata pana acum. Pentru eficientizarea acestei activitati, vor fi angajati oameni noi in cadrul ANAF, care vor fi specializati, beneficiind de expertiza agentiei fiscale din Marea Britanie. De asemenea, in noul Cod de procedura fiscala vor fi incluse modificari referitoare la preturile de transfer.
Ministrul Finantelor a mai mentionat un set de masuri privind imbunatatirea relatiei dintre contribuabil si fisc, absolut necesare pentru cresterea conformarii voluntare.
Ministrul Finantelor a avut consultari cu reprezentantii asociattilor profesiilor liberale (notari, medici, consultanti fiscali, contabili, avocati, etc.) in urma carora s-a decis realizarea unor brosuri in varianta electronica sau print, care sa simplifice interactiunea contribuabilului cu ANAF.
In perioada imediat urmatoare, MFP va face public un nou model de formular de decizie de impunere, care contine elemente noi. Pe fiecare obligatie de plata va fi tiparit contul IBAN, impreuna cu codul de bare, in care trebuie efectuata plata. Pe verso se vor regasi informatii privind modalitatile de plata.
Un proiect pe termen scurt, care ar putea fi implementat in 3-6 luni, este transmiterea electronica a adeverintelor de venit si a certificatelor fiscale intre institutii.
MFP cauta modalitati, pentru ca accesul contribuabililor persoane fizice la propriile date fiscale virtuale sa fie simplificat si gratuit, prin intermediul unei aplicatii folosind user name si parola.
MFP analizeaza posibilitatea platii cu cardul a obligatiilor fiscale la Trezorerie, precum si extinderea platformei ghiseul.ro si pentru taxele platite catre bugetul de stat, nu doar pentru taxele locale.
Ministrul Finantelor Publice a precizat ca MFP are in lucru si alte masuri pentru sustinerea mediului de afaceri, imbunatatirea colectarii si combaterea evaziunii fiscal, care vor fi prezentate public pe masura ce vor prinde contur.
Sursa: Ministrul Finantelor Publice