Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Calcul scutire impozit pe profit: Rezultat fiscal mai mic decat cel contabil

Data aparitiei: 18 Iulie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rezultat fiscalimpozitul pe profitcalcul scutiredeterminarea scutiriineimpozitarea profitului


CECCAR  a publicat recent un ghid practic privind neimpozitarea profitului reinvestit. Redam din cuprinsul acestui studiu un exemplu concret de determinare a scutirii de impozit pe profit:

In luna octombrie 2015, societatea Leader achizitioneaza si pune in functiune un utilaj la costul de 30.000 lei. Profitul contabil brut obtinut in anul 2015 este de 40.000 lei, iar rezultatul fiscal este de 18.000 lei. Capitalul social este de 200 lei, iar societatea dispune de rezerve legale constituite.

Impozitul pe profit declarat in primele 3 trimestre a fost de 600 lei.

Pentru determinarea scutirii de impozit pe profit aferent profitului investit si a impozitului pe profit datorat dupa aplicarea facilitatii, se parcurg urmatoarele etape:

1. Se calculeaza impozitul pe profit aferent anului 2015:

18.000 lei x 2.880 lei

Se calculeaza impozitul pe profit aferent profitului investit:

Profitul contabil in suma de 40.000 lei acopera investitia realizata (30.000 lei), insa rezultatul fiscal a fost mai mic si astfel impozitul pe profit scutit nu va fi de 4.880 lei (30.000 lei x 16%).

Impozitul pe profit scutit este 2.880 lei, ceea ce inseamna ca societatea Leader va declara in Formularul 101 un impozit pe profit anual de 0 lei.

Daca presupunem ca in cursul anului, prin Formularul 100 a fost declarat un impozit de profit de 600 lei, va rezulta o diferenta de impozit pe profit de recuperat de 600 lei.

Astfel, din investitia realizata de 30.000 lei, societatea va scuti la impozitare doar suma de 18.000 lei, corespunzatoare rezultatului fiscal din anul respectiv,

Valoarea fiscala a activului este de 30.000 lei si se amortizeaza liniar sau degresiv, potrivit art. 24 din Codul fiscal, societatea Leader neputand alege amortizarea accelerata.

Practic "regularizarea" impozitului pe profit se efectueaza la sfarsitul anului, prin intocmirea Declaratiei 101 privind impozitul pe profit. Chiar daca in cursul anului rezultatul fiscal este mai mic decat valoarea investitiei realizate, este posibil ca in trimestrele viitoare rezultatul fiscal sa creasca si astfel societatea sa scuteasca de la impozit intreaga valoare a investiei puse in functiune.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X