Noul ministru al Finantelor, Ioana Petrescu, a facut recent mai multe declaratii cu privire la posibilitatea autoritatilor de a aplica scaderea CAS, precum si precizari legate de taxa pe stalp si neimpozitarea profitului reinvestit.
In interviul acordat HotNews.ro, Ioana Petrescu a precizat ca doar dupa intalnirea cu FMI se va putea sti daca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator se va aplica de la 1 iulie 2014.
In ce priveste scaderea TVA la legume-fructe sau carne, precum si in ce priveste neimpozitarea profitului reinvestit, au fost oferite explicatii similare care leaga rezultatele concrete de negocierile cu FMI din perioada urmatoare.
In concret, in ce priveste scaderea CAS la angajator, Ioana Petrescu, ministrul Finantelor Publice a declarat, citeaza HotNews.ro:
"Masura reducerii CAS este o masura foarte buna si eu fac tot posibilul ca ea sa se aplice cat mai curand. Problema nu este asadar daca, ci cand. Ceea ce facem acum este sa analizam pe de-o parte care au fost veniturile in primele doua luni, facem anumite estimari privind veniturile pe urmatoarele luni, si mai estimam de asemenea care va fi impactul taxei pe constructiile speciale".
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Se va vedea, totodata, in ce masura impactul pe 6 luni al reducerii CAS-ului poate permite aplicarea acestei modificari inca din acest an.
Din partea MFP, potrivit ministrului, s-a stabilit ca neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea CAS sunt cele doua prioritati pentru viitoarele discutii cu FMI.
Cu privire la derularea acestor discutii, ministrul MFP a precizat, conform HotNews.ro:
"Evident, va exista o propunere. Ca sa pot insa avea aceasta propunere, am nevoie de anumite date care sa ma sustina. Nu decid eu arbitrar daca aplicam masura de la 1 iulie sau de la o alta data, ci cifrele vor spune daca exista spatiul bugetar si daca el exista, vom "impinge" cat se poate de puternic si reducerea CAS cu 5 p.p. si neimpozitarea profitului reinvestit.
Doar pe intentii si fara o reducere de cheltuieli si o crestere de venituri (sau o realizare de venituri suplimentare - de pilda din impozitul pe constructii speciale) nu putem sa mergem sa propunem o reducere de taxe. Si nu e vorba aici doar de FMI, va reamintesc ca noi avem si acorduri cu UE care nu ne permit sa facem acest lucru. Daca iei de la buget ceva, trebuie pus in loc altceva".