Conturile in afara bilantului fac parte din clasa 8 „conturi speciale”.
Specific acestor conturi este utilizarea metodei de inregistrare in partida simpla care consta in efectuarea inregistrarilor fie prin debitul, fie prin creditul unui singur cont, fara utilizarea de conturi corespondente.
Conturile speciale isi incep functiunea prin debitare si se descarca prin creditare, indiferent de faptul ca subiectul contului este de natura activa (un bun sau o creanta) sau de natura pasiva (un angajament).
Rulajele acestor conturi nu se cuprind in balanta de verificare a conturilor intocmita pentru intreg patrimoniul unei firme deoarece acest fapt ar denatura atat echilibrul bilantier (activ = pasiv) al conturilor inregistrate in partida dubla, cat si celelalte corelatii bilantiere. Rulajele conturilor de ordine si evidenta se vor cuprinde intr-o balanta speciala a conturilor in afara bilantului cu o structura identica cu a balantei de verificare clasice: solduri initiale debitoare/creditoare, rulaje debitoare/rulaje creditoare si solduri finale debitoare/creditoare.
Datorita modului de utilizare, conturile speciale sunt recunoscute si sub denumirea de „conturi de ordine si evidenta”.
Existenta drepturilor si obligatiilor, precum si a unor bunuri care nu pot fi integrate in activele si pasivele unei firme, dar care se utilizeaza la realizarea obiectului de activitate al acesteia, se inregistreaza in conturile in afara bilantului si sunt prezentate detaliat in notele explicative la situatiile financiare anuale. Astfel, situatia financiara a firmei va fi fidela si clara si va reflecta capacitatea firmei de a realiza beneficii economice.
Exemplu:
Firma Utilasfalt din Bucuresti, care are ca obiect de activitate constructia de drumuri, detine in patrimoniul sau 12 utilaje de excavare pamant si nivelare asfalt in valoare totala de 120.000 RON. Deoarece in perioada de vara a contractat diverse lucrari cu termen de predare de 3 luni de la data de 1 iulie 2006, in 8 puncte de lucru dispersate teritorial, in tara, este pusa in situatia de a inchiria 8 benzi transportoare si 8 buldozere.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
SAF-T Ghid de raportare corecta
Mijloacele fixe inchiriate se inregistreaza extracontabil in contul 8031 „Imobilizari corporale luate cu chirie” la valoarea de inventar comunicata de proprietar in suma de
145.000 RON. Deoarece utilajele sunt performante si in aceeasi perioada firma Utilasfalt a obtinut prin licitatie si efectuarea de lucrari pentru extinderea autostrazii Soarelui in regim de subcontractor, de comun acord cu proprietarul mijloacelor fixe, decide pre-lungirea contractului de inchiriere pana la data de 30 iunie 2007 prin incheierea unui act aditional la contractul initial. Astfel, la inchiderea exercitiului financiar aferent anului 2006, firma Utilasfalt va prezenta in notele explicative anexate situatiilor financiare anuale valoarea mijloacelor fixe luate cu chirie care au o valoare mai mare cu 25.000 RON decat cele din patrimoniul firmei inregistrate in contul 213. De asemenea, cu aju-torul contului de ordine si evidenta 8036 „Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate”, firma Utilasfalt va inregistra extracontabil si valoarea chiriei datorate conform contractului incheiat cu proprietarul, suma ce va trebui mentionata intr-o nota explicativa.