Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Proiect MFP pentru reglementarea unor aspecte contabile

Data aparitiei: 08 Martie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiect MFP pentru reglementarea unor aspecte contabile
financiartratament contabilsituatii financiare anuale
 
Pe site-ul Ministerului de Finante, in data de 4 martie, a fost publicat un proiect de ordin pentru reglementarea unor aspecte contabile. 
 
Iata mai jos continutul referatului de aprobare: 
 
 
I. Cadrul de reglementare
 
1. Aspecte referitoare la tratamentul contabil aplicabil operatiunilor determinate de racordarea utilizatorilor la reteaua electrica 
 
Reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici prevad formatul si continutul situatiilor financiare anuale, principiile contabile si regulile de recunoastere, evaluare, scoatere din evidenta si prezentare a elementelor in situatiile financiare anuale individuale, regulile de intocmire, aprobare, auditare/verificare, potrivit legii, si publicare a situatiilor financiare anuale, Planul de conturi general, precum si continutul si functiunea conturilor contabile.
 
Tratamentul contabil al operatiunilor economico-financiare, cuprins in reglementarile contabile, se stabileste cu respectarea legislatiei in vigoare aplicabile operatiunilor respective.
 
Astfel, in ceea ce priveste racordarea utilizatorilor la reteaua electrica, una dintre lucrarile executate consta in realizarea instalatiei de racordare.
 
Potrivit legislatiei specifice aplicabile pana la data de 31 decembrie 2020, operatorul de retea este proprietarul instalatiilor de racordare la reteaua electrica, care sunt folosite ulterior pentru racordarea altor utilizatori.
 
Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, instalatiile de racordare finantate de catre utilizatori sunt in proprietatea acestora.
 
 
2. Alte aspecte reglementate prin proiectul de ordin – vizeaza corelarea unor prevederi cuprinse in reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici, respectiv reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
2.1. Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014
 
La subsectiunea 4.4.5. „Imobilizari financiare” din reglementari este prevazut tratamentul contabil aplicabil in cazul majorarii valorii imobilizarilor financiare, fara a fi cuprins si tratamentul aplicabil diminuarii acesteia, ca urmare a reducerii capitalului social al societatii la care sunt detinute astfel de participatii.
 
Reglementarile contabile cuprind, de asemenea, prevederi aplicabile in cazul in care entitatea acorda salariatilor sai beneficii sub forma actiunilor proprii sau alte instrumente de capitaluri proprii. Nu este reglementat, insa, tratamentul aplicabil atunci cand beneficiile respective sunt primite de angajati direct de la societatea-mama a entitatii raportoare sau de la o alta societate din grup.
 
 
2.2. Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016
 
Una dintre sectiunile reglementarilor contabile, respectiv sectiunea 6.2. „Raportul de audit”, se refera la raportul de audit, fiind cuprinse prevederi distincte aplicabile raportului de audit privind situatiile financiare anuale consolidate.
 
 
II. Prevederi reglementate de proiectul de ordin
 
1. Aspecte referitoare la tratamentul contabil aplicabil operatiunilor determinate de racordarea utilizatorilor la reteaua electrica 
 
Potrivit legislatiei specifice, aplicabile incepand cu data de 1 ianuarie 2021, instalatiile rezultate in urma lucrarilor de racordare, finantate de catre utilizatori, sunt in proprietatea acestora si sunt exploatate de catre operatorii de retea. 
 
Instalatiile rezultate in urma lucrarilor de racordare, finantate de catre operatorii de retea, sunt in proprietatea acestora.
In aceste conditii, avand in vedere ca activele reprezentate de instalatiile de racordare la reteaua electrica sunt, potrivit legii, fie in proprietatea utilizatorilor, fie a operatorilor de retea, in functie de modalitatea de finantare a acestora, se propune completarea in mod corespunzator a reglementarilor contabile.
 
Astfel, instalatiile de racordare la reteaua electrica, realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2021, sunt recunoscute din punct de vedere contabil drept imobilizari corporale de  catre entitatea care le are in proprietate.
 
In ceea ce priveste dreptul de utilizare, conform legii, a instalatiilor finantate de catre utilizatori si exploatate de catre operatorii de retea, se propune ca acesta sa se inregistreze de catre operatorii de retea in conturi in afara bilantului.
 
 
2. Alte aspecte reglementate prin proiectul de ordin:
 
2.1. Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014
 
Prin prezentul proiect se propune ca, in cazul in care societatea la care sunt detinute participatiile isi reduce capitalul social ca urmare a acoperirii pierderii contabile reportate sau a altor pierderi legate de instrumentele de capitaluri proprii si acoperite din capitalul social, micsorarea numarului de actiuni detinute sau reducerea valorii lor nominale, dupa caz, sa se evidentieze in contabilitatea entitatii care detine participatiile pe seama conturilor de active corespunzatoare naturii participatiei detinute, respectiv de cheltuieli financiare.
In mod corespunzator, in scopul asigurarii unui tratament contabil explicit pentru rezerva corespunzatoare acelor participatii, se propune ca, in cazul mentionat mai sus, rezerva respectiva sa fie transferata la venituri la cedarea actiunilor respective.
 
Se mai propune, de asemenea, ca tratamentul contabil aplicabil beneficiilor acordate de entitate salariatilor sai, sub forma actiunilor proprii sau altor instrumente de capitaluri proprii, sa se aplice si atunci cand beneficiile respective sunt primite de angajati direct de la societatea-mama a entitatii raportoare sau de la o alta societate din grup.
 
 
2.2. Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016,
 
Prin prezentul proiect se clarifica prevederile aplicabile raportului de audit in cazul in care societatea-mama prezinta, in vederea aprobarii, situatiile financiare anuale odata cu situatiile financiare anuale consolidate.
 
 





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X