Studiul de caz prezentat in continuare are ca subiect o societate AAA (platitoare de impozit pe profit) ce transmite cu titlu gratuit (contract de comodat) un imobil din patrimoniul societatii BBB (platitoare de impozit pe profit).
Pentru imobilul cedat, AAA a dedus TVA. Cele doua societati sunt afiliate. Ce obligatii fiscale/contabile au cele doua societati?
Contract de comodat intre doua societati afiliate. Raspunsul specialistului:
Avand in vedere ca faceti referire la un contract de comodat, inteleg ca in fapt societatea AAA transmite cu titlu gratuit societatii BBB afiliata, dreptul de folosinta asupra unui imobil aflat in patrimoniul sau.
Potrivit prevederilor art.1 alin.1 din Legea nr.31/1990 a societatilor, republicata:
(1) In vederea desfasurarii de activitati cu scop lucrativ, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati cu personalitate juridica, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.
Prin urmare scopul unei societati este acela de-a desfasura activitati aducatoare de beneficii.
Activele societatii sunt resurse care pot fi utilizate pentru a genera beneficii economice viitoare.
Aspecte fiscale:
Impozit pe profit:
Potrivit art. 11 alin. (1) din Codul fiscal:
(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Organul fiscal este obligat sa motiveze in fapt decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare/reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta.
Normele metodologice date in aplicarea art.11 alin.1 din Codul fiscal, la punctul 4 precizeaza:
4. In sensul prevederilor art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, prin tranzactie fara scop economic se intelege orice tranzactie/activitate care nu este destinata sa produca avantaje economice, beneficii, profituri si care determina, in mod artificial ori conjunctural, o situatie fiscala mai favorabila. In situatia reincadrarii formei unei tranzactii/activitati pentru ajustarea efectelor fiscale se aplica regulile de determinare specifice impozitelor, taxelor si a contributiilor sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal.
Potrivit art.28 din Codul fiscal:
art. 28 (1) Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
Prin urmare:
Contractul de comodat nu genereaza beneficii pentru societatea AAA, deci exista riscul ca in eventualitatea unei inspectii fiscale, organele de inspectie sa reincadreze tranzactia drept inchiriere, avand ca rezultat corectarea bazei impozabile si a impozitului pe profit datorat de societatea AAA, cu venituri suplimentare.
Imobilul a carui drept de folosinta a fost transmis societatii BBB, de la data intrarii in vigoare a contractului de comodat, nu mai este utilizat de societatea AAA in productia, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii,pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative. Astfel societatea AAA nu are drept de deducere a amortizarii pentru imobilul in cauza.
Taxa pe valoare adaugata
Potrivit art. 297 alin. 4 din Codul fiscal:
(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
Operatiuni taxabile; ( )
Curtea de Justitie a Uniunii Europene prin Decizia data in cauza C-187/14 DSV Road AS, precizeaza:
49. ( ) potrivit textului articolului 168 litera e) din Directiva TVA, nu exista drept de deducere decat in masura in care bunurile importate sunt utilizate pentru nevoile operatiunilor taxabile ale persoanei impozabile. Potrivit jurisprudentei constante a Curtii pronuntate in materia dreptului de deducere a tva aplicabil in cazul achizitiei de bunuri sau de servicii, aceasta conditie nu este indeplinita decat atunci cand costul prestarilor in amonte este incorporat in pretul anumitor operatiuni in aval ( )
In fapt societatea AAA, a dedus TVA la achizitia / constructia imobilului pe care nu il utilizeaza in folosul unor operatiuni taxabile.
Potrivit art.305 alin.4 din Codul fiscal:
(4) Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin.1 lit.d) se efectueaza:
In situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila:
Integral sau partial, pentru alte scopuri decat activitatile economice ( )
Prin urmare, daca imobilul in cauza se gaseste inca in perioada de ajustare de 20 de ani prevazuta la art.305 alin.2 lit.b) din Codul fiscal, societatea AAA trebuie sa procedeze la ajustarea negativa a taxei deduse, potrivit regulilor stabilite la art.305 alin.5 din Codul fiscal.
In concluzie, pentru ca societatea AAA sa evite aceste riscuri fiscale, este recomandabil sa inlocuiasca acest contract de comodat cu un contract de inchiriere sau un contract de asociere in participatiune.
In cazul unui contract de inchiriere este recomandabil ca societatea AAA sa opteze pentru taxarea operatiunii conform art.292 alin.3 din Codul fiscal.
Aspecte contabile
Societatea BBB, va inregistra imobilul in contul 8031 Imobilizari corporale primite in chirie sau in baza altor contracte similare
In acest sens, trebuie avute in vedere urmatoarele reglementari:
art. 11 din Legea nr. 82/1991 a contabilitatii - republicata - cu modificarile si completarile ulteriore
"Detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise."
Pct.284 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr.1802/2014
"284. (1) Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
(2) in aplicarea alin. (1) este necesar sa se asigure:
a) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare."
*pct. 354 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014
"354. (1) Drepturile si obligatiile, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate in activele si datoriile entitatii se inregistreaza in contabilitate in conturi in afara bilantului, denumite si conturi de ordine si evidenta.
(2) In aceasta categorie se cuprind ( ) imobilizari corporale luate cu chirie( )
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.