Â
Problema fiscala
Cum procedam in cazul in care dorim ca perioada fiscala sa fie semestrul calendaristic sau anul calendaristic? Ce conditii trebuie sa indeplinim?
Regula: in ceea ce priveste TVA, perioada fiscala este luna calendaristica.
Exceptii: perioada fiscala este:
* trimestrul calendaristic, daca in cursul anului calendaristic precedent persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA a realizat o cifra de afaceri care nu a depasit plafonul de 100.000 euro, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri;
* semestrul calendaristic, daca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru;
* anul calendaristic, daca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.
Important
In vederea utilizarii ca perioada fiscala a semestrului sau a anului calendaristic, trebuie sa depunem o cerere justificata la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie a anului pentru care se exercita optiunea.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Cererea se completeaza pe formularul 306 „Cerere privind utilizarea ca perioada fiscala pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic“.
Cererea se depune astfel:
* fie direct la registratura organului fiscal competent;
* fie la posta, prin scrisoare recomandata.
Cererea va fi insotita de documente din care sa rezulte activitatea desfasurata si periodicitatea acesteia, si anume:
a) declaratie pe propria raspundere privind activitatea efectiv desfasurata;
b) balantele de verificare intocmite pentru anul anterior, contracte sau comenzi, dupa caz;
c) jurnalul de vanzari intocmit pentru anul fiscal anterior;
d) alte documente relevante pentru luarea deciziei.
Cererea se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare. In cazul in care, pentru fundamentarea deciziei, sunt necesare informatii suplimentare relevante, organul fiscal va solicita, in scris, prezentarea acestora. In acest caz, termenul prevazut pentru solutionarea cererii se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data solicitarii si data primirii documentelor solicitate.
La data modificarii conditiilor care au stat la baza aprobarii perioadei fiscale, suntem obligati sa instiintam in scris organul fiscal competent, prin completarea unei declaratii de mentiuni, in vederea actualizarii vectorului fiscal pentru taxa pe valoarea adaugata.
Important
Perioada fiscala aprobata este valabila incepand cu termenele de declarare si plata urmatoare datei comunicarii Deciziei privind perioada fiscala pentru taxa pe valoarea adaugata. Acest termen se mentine pe durata pastrarii conditiilor care au condus la aprobarea cererii.
Concluzie
Din punctul de vedere al TVA, perioada fiscala este luna calendaristica. Insa putem utiliza si perioade fiscale mai lungi, astfel:
* trimestrul calendaristic, daca in cursul anului calendaristic precedent persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVAa realizat o cifra de afaceri care nu a depasit plafonul de 100.000 euro, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri;
* semestrul calendaristic, daca se efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru;
* anul calendaristic, daca se efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.
Acte normative aplicabile:
Art. 1561 alin. (1) si (2) din Codul fiscal Pct. 80 alin. (2) la Titlul VI Taxa pe valoarea adaugata din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Pct. 1-6 la Capitolul I, pct. 3.1, 3.2, 8, 9 la Capitolul II din Procedura pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/ anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, aprobata prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 6/2010
Art. 70 din Codul de procedura fiscala
Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 39/ ianuarie 2010