email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Totul despre Imobilizari Necorporale

imobilizarinecorporale

 

II. IMOBILIZARI NECORPORALE

Lucrare extrasa din Consilierul Contabilitate, UNICUL instrument de lucru al contabililor din Romania
Click Aici pentru a citi tot Cuprinsul


Regulile generale de evaluare

Sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an. Ele trebuie evaluate la costul de achizitie sau la costul de productie, cu respectarea prevederilor pct. 68 si 70 din Norme:

68 - (1) Costul de achizitie sau costul de productie al activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica trebuie redus cu ajustari calculate pentru a diminua valoarea unor astfel de active in mod sistematic de-a lungul duratelor lor de utilizare economica (amortizare).

(2) Amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de utilizare economica. Valoarea amortizabila este reprezentata de cost sau alta valoare care substituie costul (de exemplu, valoarea reevaluata).

Prin durata de utilizare economica se intelege durata de viata utila:

a) perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate,

sau

b) numarul unitatilor produse sau al unor unitati similare ce se estimeaza ca vor fi obtinute de entitate prin folosirea activului respectiv.

Criterii de recunoastere a unei imobilizari necorporale

a) este separabila, adica poate fi separata sau divizata de entitate si vanduta, transferata, autorizata, inchiriata sau schimbata, fie individual, fie impreuna cu un contract corespunzator, un activ identificabil sau o datorie identificabila; sau

b) decurge din drepturi contractuale sau de alta natura legala, indiferent daca acele drepturi sunt transferabile sau separabile de entitate sau de alte drepturi si obligatii.

Anumite imobilizari necorporale pot fi pastrate in sau pe un obiect fizic, cum ar fi:

- un compact-disc (in cazul unui software),

- documentatie legala (in cazul unei licente sau al unui brevet) sau

- pelicula.

Pentru a stabili daca o imobilizare care incorporeaza atat elemente corporale, cat si necorporale ar trebui tratata ca imobilizare corporala sau ca imobilizare necorporala, o entitate evalueaza care element este mai semnificativ.

Exemplu

Software-ul pentru un utilaj computerizat care nu poate opera fara acel software specific se include in valoarea acelei imobilizari corporale.

Acelasi lucru este valabil si pentru sistemul de operare al unui computer. Atunci cand software-ul nu este parte integranta a hardware-ului respectiv, software-ul este tratat ca imobilizare necorporala.

Listele de clienti nu se recunosc ca imobilizari necorporale.

Lucrare extrasa din Consilierul Contabilitate, UNICUL instrument de lucru al contabililor din Romania
Click Aici pentru a citi tot Cuprinsul

Factori care fac distinctia intre faza de cercetare si cea de dezvoltare si modalitatea de reflectare in contabilitate a conturilor angajate in aceste etape

73 - (1) O imobilizare necorporala trebuie r ecunoscuta in bilant daca se estimeaza ca va genera beneficii economice pentru entitate si costul sau poate fi evaluat in mod credibil.

(2) Pentru a stabili daca o imobilizare necorporala generata intern indeplineste criteriile de recunoastere, o entitate clasifica generarea imobilizarii intr-o faza de cercetare si o faza de dezvoltare. Daca o entitate nu poate face distinctia intre faza de cercetare si cea de dezvoltare ale unui proiect intern de creare a unei imobilizari necorporale, entitatea trateaza cheltuielile cu acel proiect ca si cum ar fi determinate doar de faza de cercetare.

(3) Nicio imobilizare necorporala care decurge din cercetare (sau din faza de cercetare a unui proiect intern) nu se recunoaste. Cheltuielile cu cercetarea (sau cele din faza de cercetare a unui proiect intern) se recunosc drept cheltuiala atunci cand sunt generate, deoarece, in faza de cercetare a unui proiect intern, o entitate nu poate demonstra ca o imobilizare necorporala exista si ca aceasta va genera beneficii economice viitoare.

In situatia in care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se face nicio distribuire din profituri, cu exceptia cazului in care suma rezervelor disponibile pentru distribuire si a profitului reportat este cel putin egala cu cea a cheltuielilor neamortizate.

Conditiile de recunoastere a unei imobilizari corporale in faza de dezvoltare

Aceste imobilizari pot fi recunoscute daca si numai daca o entitate poate demonstra toate elementele ulterioare:

a) fezabilitatea tehnica pentru finalizarea imobilizarii necorporale, astfel incat aceasta sa fie disponibila pentru utilizare sau vanzare;

b) intentia sa de a finaliza imobilizarea necorporala si de a o utiliza sau vinde;

c) capacitatea sa de a utiliza sau vinde imobilizarea necorporala;

d) modul in care imobilizarea necorporala va genera beneficii economice viitoare probabile. Printre altele, entitatea poate demonstra existenta unei piete pentru productia generata de imobilizarea necorporala ori pentru imobilizarea necorporala in sine sau, daca se prevede folosirea ei pe plan intern, utilitatea imobilizarii necorporale;

e) disponibilitatea unor resurse tehnice, financiare si de alta natura adecvate pentru a completa dezvoltarea si pentru a utiliza sau vinde imobilizarea necorporala;

f) capacitatea sa de a evalua credibil cheltuielile atribuibile imobilizarii necorporale pe perioada dezvoltarii sale.

Lucrare extrasa din Consilierul Contabilitate, UNICUL instrument de lucru al contabililor din Romania
Click Aici pentru a citi tot Cuprinsul

Cheltuieli de exploatare si evaluare a resurselor minerale

Pentru a determina daca aceste cheltuieli se recunosc ca imobilizari necorporale, o entitate ia in considerare gradul in care cheltuiala poate fi asociata cu descoperirea resurselor minerale.

79 - (1) La cheltuielile de dezvoltare pot fi inscrise si cheltuielile de explorare si evaluare a resurselor minerale. Nu reprezinta imobilizari necorporale de natura activelor de explorare si de evaluare acele active care sunt in mod clar corporale (de exemplu, vehicule si echipamente de forare).

(2) Cheltuielile de explorare si evaluare a resurselor minerale sunt cheltuieli generate de entitate in legatura cu explorarea si evaluarea resurselor minerale, inainte ca fezabilitatea tehnica si viabilitatea comerciala ale extractiei resurselor minerale sa fie demonstrate. Pentru a determina daca aceste cheltuieli se recunosc ca imobilizari necorporale, o entitate ia in considerare gradul in care cheltuiala poate fi asociata cu descoperirea resurselor minerale.

Explorarea si evaluarea resurselor minerale se refera la prospectarea resurselor minerale, inclusiv minereuri, petrol, gaz natural si resurse similare neregenerative, dupa ce entitatea a obtinut drepturile legale de a explora intr-o anumita zona, precum si determinarea fezabilitatii tehnice si a viabilitatii comerciale ale extractiei resurselor minerale.

(3) Exemple de cheltuieli care pot fi incluse in evaluarea initiala a activelor de explorare si exploatare pot fi urmatoarele:

a) cheltuieli cu achizitia drepturilor de a explora;

b) cheltuieli cu studii topografice, geologice, geochimice si geofizice etc.

(4) O entitate nu va inregistra la cheltuieli de dezvoltare de natura cheltuielilor de explorare si evaluare a resurselor minerale cheltuielile angajate:

a) inainte de explorarea si evaluarea resurselor minerale, cum sunt cheltuielile ce au avut loc inainte de momentul in care entitatea a obtinut dreptul legal de a explora o anumita zona;

b) dupa ce sunt demonstrabile fezabilitatea tehnica si viabilitatea comerciala ale extractiei unei resurse minerale.

(5) O imobilizare necorporala de natura activelor de explorare si evaluare nu va mai fi clasificata ca atare atunci cand fezabilitatea tehnica si viabilitatea comerciala ale extractiei unei resurse minerale sunt demonstrabile.

(6) Cheltuielile legate de valorificarea resurselor minerale nu vor fi recunoscute drept active de explorare si evaluare.

(7) Unul sau mai multe din urmatoarele fapte si imprejurari indica faptul ca o entitate ar trebui sa analizeze si sa efectueze, daca este cazul, o ajustare pentru deprecierea activelor de explorare si evaluare:

a) durata pentru care entitatea are dreptul de a explora o anumita zona a expirat in decursul perioadei sau va expira in viitorul apropiat si nu se preconizeaza reinnoirea;

b) nu sunt prevazute in buget si nici planificate cheltuieli substantiale pentru explorarea in continuare si pentru evaluarea resurselor minerale in acea zona;

c) explorarea si evaluarea resurselor minerale dintr-o anumita zona nu au dus la descoperirea unor cantitati de resurse minerale viabile din punct de vedere comercial, iar entitatea a decis sa intrerupa acest gen de activitati in zona respectiva;

d) exista suficiente date care sa indice ca, desi este posibila o dezvoltare in zona respectiva, este putin probabil ca valoarea contabila a activului de explorare si evaluare sa fie complet recuperata in urma valorificarii sau vanzarii etc.

82 - (1) In cazul unui acord de concesiune a serviciilor de tip public-privat, incheiat potrivit legislatiei in vigoare, licenta primita de entitatea care are calitatea de operator, de a taxa utilizatorii unui serviciu public, se inregistreaza la imobilizari necorporale, daca sunt stabilite o durata si o valoare pentru aceasta licenta.

Lucrare extrasa din Consilierul Contabilitate, UNICUL instrument de lucru al contabililor din Romania
Click Aici pentru a citi tot Cuprinsul

Cedarea imobilizarilor necorporale

90 - O imobilizare necorporala trebuie scoasa din evidenta la cedare sau atunci cand niciun beneficiu economic viitor nu mai este asteptat din utilizarea sau cedarea sa.

91 - (1) In cazul scoaterii din evidenta a unei imobilizari necorporale, sunt evidentiate distinct veniturile din vanzare, cheltuielile reprezentand valoarea neamortizata a imobilizarii si alte cheltuieli legate de cedarea acesteia .

(2) In scopul prezentarii in contul de profit si pierdere, castigurile sau pierderile care apar odata cu incetarea utilizarii sau iesirea unei imobilizari necorporale se determina ca diferenta intre veniturile generate de iesirea activului si valoarea sa neamortizata, inclusiv cheltuielile ocazionate de cedarea acestuia, si trebuie prezentate ca valoare neta, ca venituri sau cheltuieli, dupa caz, in contul de profit si pierdere, la elementul "Alte venituri din exploatare", respectiv "Alte cheltuieli de exploatare", dupa caz......CONTINUA AICI 

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imobilizarinecorporale


Data aparitiei: 24 Februarie 2010

Votati articolul "Totul despre Imobilizari Necorporale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X