email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi facilitati pentru microintreprinderi

microintreprindere

 

Microintreprinderile ar putea fi scutite de obligatia de a intocmi situatii financiare anuale, dupa adoptarea miercuri la Strasbourg de catre deputatii europeni, a unor modificari la reglementarile privind conturile anuale. Aceste exceptii ar trebui acordate de statele membre, in functie de impactul pe care directiva o va avea in fiecare stat membru. 

Companiile vor continua insa sa pastreze inregistrari ale tranzactiilor comerciale si ale situatiei lor financiare. Prin Rezolutia adoptata cu 445 de voturi pentru, 196 impotriva si 21 abtineri, Parlamentul cere o revizuire generala in 2010 a celei de-a patra si a celei de-a saptea Directive privind dreptul societatilor comerciale. Aproape 7,2 milioane de companii europene sunt supuse reglementarilor de raportare prevazute de directivele comunitare privind conturile anuale. 5,4 milioane (aproape 75%) dintre acestea sunt "microentitati", de exemplu magazinele de flori sau micile brutarii.

Acestea sunt active la nivel local sau regional si cu activitati transfrontaliere reduse sau inexistente. Aceasta propunere ar permite statelor membre sa-si imbunatateasca mediul de afaceri pentru micro-companii prin eliminarea obligatiilor de raportare care le sunt aplicate acum si sa creasca astfel competitivitatea acestora, precum si potentialul de crestere economica.

"Aria de actiune a microintreprinderilor este in general limitata la piata regionala si locala. Astfel, acestea nu au nici un impact transfrontalier pe piata europeana si concluzia logica este ca ele nu ar trebui sa fie supuse regulilor pietei interne a UE", sustine  raportorul PE, germanul Klaus-Heiner Lehne.

Scutirile de intocmire a situatiilor financiare anuale s-ar putea aplica companiilor care indeplinesc doua din urmatoarele criterii: totalul bilantului mai mic de 500 000 de euro, cuantumul net al cifrei de afaceri inferior sumei de 1 milion de euro si/sau o medie de 10 angajati pe durata anului financiar. In raportul elaborat de Parlamentul European, acesta considera ca statele membre ar trebui sa fie libere sa decida daca vor acorda sau nu aceste scutiri pentru microintreprinderi, "tinand cont de situatia specifica la nivel national in ceea ce priveste numarul de intreprinderi in cazul carora se aplica pragurile definite".

Pentru a inlatura ingrijorarile provocate de faptul ca exceptiile acordate ar putea afecta organizarea interna si ar diminua gradul de transparenta si acces la informatiile necesare, deputatii europeni au subliniat faptul ca micro-companiile vor avea in continuare obligatia de a tine registre care sa indice tranzactiile comerciale si situatia financiara a intreprinderii lor, ca o "cerinta minima." In timpul dezbaterii din sedinta plenara, raportorul a cerut statelor care blocheaza aceasta propunere in Consiliu sa isi revizuiasca pozitia. Un studiu mentionat in analiza de impact a Comisiei estimeaza un cost mediu de 1 558 de euro suportat de intreprinderi in scopul conformarii la obligatiile directivelor.

Din aceasta suma, sarcina administrativa (care se refera la colectarea si prelucrarea informatiilor exclusiv in scopul conformarii la obligatiile legale, fara vreo necesitate economica reala) ar fi de 1 169 de euro.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
microintreprindere


Data aparitiei: 10 Martie 2010

Votati articolul "Noi facilitati pentru microintreprinderi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X