Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Lista amenzilor pentru care poti fi executat silit

Data actualizarii: 29 Martie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
amenziexecutare silita

 

La nivel national, valoarea amenzilor acordate anul trecut care înca nu au fost încasate este de circa 100 de milioane de euro. La aceasta suma se adauga însa toate taxele si impozitele locale restante din ultimii ani.

Ramasi cu vistieriile goale din cauza crizei, primarii din România si-au adus aminte ca au la îndemâna o metoda de a creste veniturile pe care pâna acum au neglijat-o: încasarea restantele acumulate în ultimii ani la plata impozitelor sau taxelor locale, cum ar fi cele pe proprietate, teren sau locuinta. La acestea se adauga si toate amenzile care sunt încasate la nivel local, de la cele de circulatie sau din mijloacele de transport în comun pâna la cele pentru prostitutie.

Dintre acestea, cele mai numeroase dar si banoase, sunt amenzile de circulatie neplatite de ani buni, pe care mizeaza de altfel majoritatea primariilor. Daca cel somat sa plateasca nu respecta termenul limita, în cel mai scurt timp se va trezi ca nu îsi mai poate ridica leafa de la locul de munca, sau, mai rau, ca i se pune sechestru pe masina sau pe casa. Sursa de venit este considerabila tinând cont ca anul trecut s-au acordat la nivel national 4,7 milioane de amenzi de circulatie, în valoare de peste 200 de milioane de euro, dintre care s-au platit mai putin de jumatate.

Desi, pâna la executarea silita, primariile au obligatia sa trimita mai întâi o somatie, în multe cazuri bucurestenii s-au trezit direct executati, pentru ca nu au gasit la casuta postala somatia de plata. “Nu am primit nimic. Mi s-a spus la serviciu ca am contul blocat pentru ca n-am platit amenzi restante. Când i-am întrebat pe cei de la Directia de Taxe si Impozite Locale de ce nu m-au anuntat ca îmi blocheaza salariul, mi s-a spus ca am fost anuntat, ca mi s-a trimis somatia prin posta si ca daca nu am primit-o, asta este, ca e problema mea si ca ei si-au facut treaba”, povesteste R.M., care locuieste în sectorul 4 din Bucuresti.

Primul pas spre executarea silita

Dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale poate începe oricând dupa neplata a mai mult de un an a taxelor si impozitelor si dupa 15 zile de la data comunicarii procesului-verbal de contraventiei.

“La începutul fiecarui an trimitem înstiintari în care sunt trecute sumele datorate pentru anul fiscal în curs, eventualele amenzi, restante si penalitati. Dupa înstiintare, oricând se poate trimite somatia de plata. În termen de 15 zile de la primirea ei, ori se achita debitul, ori se face dovada ca este o greseala. Daca nici nu s-a achitat nici nu s-a facut dovada atunci se trece la executarea silita. În functie de informatiile pe care le avem se pune poprire pe venituri sau sechestru asigurator pe casa sau masina. Dupa sechestrul asigurator se scot la licitatie bunurile imobile sau mobile. Daca avem de ales între o masina care nu a mai fost miscata de ani buni sau casa, alegem casa ca sa ne putem acoperi creanta” a declarat pentru Gândul directorul Directiei Impozite si Taxe sector 2, Cristian Duta.

Potrivit acestuia, poprirea pe salariu nu poate fi mai mare de 30 la suta din veniturile înregistrate iar sechestru nu se poate pune pe bunurile necesare vietii si muncii debitorului. Codul de Procedura Fiscala prevede ca executarea silita a bunurilor proprietate a debitorului, se efectueaza, de regula, în limita a 150 la suta din valoarea creantelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare.

Sursa: Gandul

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X