Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Confiscare marfa. Iesire din evidenta contabila

Data actualizarii: 26 Aprilie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVAimpozit pe profitCodul fiscal

 

de Mihaela Benta, valabil la 26-Apr-2010

Intrebare: La o societate comerciala politia a ridicat pe baza de proces verbal marfuri etnobotanice. Iesirea din evidenta contabila a societatii are acelasi regim ca orice piedere de stocuri potrivit legislatiei in vigoare, respectiv este cheltuiala nedeductibila si se colecteaza TVA?

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Din punctul nostru de vedere aceasta confiscare, analizata din punct de vedere fiscal, nu se deosebeste cu nimic de pierderi din stocuri, tratamentul fiscal insa este diferit de la caz la caz, pierderea putand fi imputabila sau nu.

In situatia particulara a descrierii intrebarii noi conisideram:

Conform art. 21 alin. (1) din codul fiscal "pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare"  In situatia descrisa de dvs este evident ca nu se mai pot realiza venituri atata timp cat marfa a fost confiscata. Prin urmare scaderea din gestiune a acestei marfi, ce are ca document justificativ, procesul verbal intocmit de politie se va evidentia ca o cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

In ce priveste TVA, se necesita o anliza un pic mai detaliata, avand in vedere situatiile stabilite de art. 145 din codul fiscal, redat in continuare:

Sfera de aplicare a dreptului de deducere

(1) Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.
(2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, art. 144  si art. 1441;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129  alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
(3) Daca nu contravine prevederilor alin. (2), persoana impozabila are dreptul de deducere a taxei si pentru cazurile prevazute la art. 128 alin. (8) si la art. 129  alin. (5).
(4) in conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA, conform art. 153.

Astfel la o prima vedere bunurile confiscate se incadreaza la art. 128 alin. (8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):
a) bunurile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora, precum si bunurile pierdute ori furate, dovedite legal, astfel cum sunt prevazute prin norme " iar norme metodologice stabilesc: "(10) in sensul art. 128 alin. (8) lit. a) din Codul fiscal:
    a) prin cauze de forta majora se intelege:
    1. incendiu, dovedit prin documente de asigurare si/sau alte rapoarte oficiale;
    2. razboi, razboi civil, acte de terorism;
    3. orice alte evenimente pentru care se poate invoca forta majora;"

Prin confiscare se poate invoca forta majora. Astfel la o prima analiza operatia nu este o livrare in senul art. 128 din codul fiscal, prin urmare nu se necesita colectarea TVA.

Totusi art. 145 alin. (3) din codul fiscal,  face precizarea ca poate fi exercitat dreptul de deducere de la achizitie daca nu se contravine prevederii de la alin. (2) de la acelasi articol, respectiv operatia este supusa TVA, sau scutita de TVA cu drept de deducere (livrare intracomunitara, export), caz ce nu se regaseste in situatia descrisa de adresantul intrebarii.

Astfel din punctul nostru de vedere la data confiscarii marfurilor trebuie ajustat TVA dedus la achizitie. Tehnic aceasta situatie se poate efectua numai printr-un TVA colectat pe seama unei cheltuieli nedeductibile. Astfel noi consideram ca acest TVA se va inregistra in contabilitate prin inregistrarea 635 = 4427.

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X