Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Achizitionarea unui mijloc fix de catre o PFA

Data actualizarii: 02 Iunie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
pfaachizitionaremijloc fix

 

Intrebare: O Persoana Fizica Autorizata (neplatitoare de TVA) achizitioneaza un mijloc fix pe baza de factura care include TVA. Se poate include in costul de achizitie si TVA care sa reprezinte cheltuieli?
Care este baza legala?

Raspuns: In cazul unui neplatitor de TVA mijlocul fix achizitionat cu TVA va fi inregistrat la valoarea totala inclusiv TVA, deoarece nu tine evidenta distincta din acest punct de vedere si nu are dreptul de a deduce TVA.

Ordinul nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal mentioneaza distinct modalitatea de inregistrare in Registrul de Incasari si Plati si anume:

Contribuabilii platitori de taxa pe valoarea adaugata vor inregistra sumele incasate sau platite, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.

Prin deducere logica, neplatitorii vor inregistra in Registrul de Incasari si Plati valorile totale, inclusiv TVA, nefiind obligati sa tina evidenta distincta in acest scop:
punctul  49. Inregistrarea in evidenta contabila in partida simpla a bunurilor mobile si imobile se face la valoarea de achizitie, de productie sau la pretul pietei, dupa caz.

Suplimentar, valoarea mijlocului fix va fi considerata "plata nedeductibila" si se vor accepta ca si costuri deductibile amortizarile lunare:

52. Venitul net sau pierderea fiscala se calculeaza astfel: din totalul sumelor incasate, evidentiate in col. 5, respectiv 6, din

Registrul-jurnal de incasari si plati, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscala a bunurilor si drepturilor, evidentiate in Fisa pentru operatiuni diverse, si totalul sumelor platite, evidentiate in col. 7, respectiv 8, din Registrul-jurnal de incasari si plati, si se aduna sumele platite pentru cumpararea bunurilor amortizabile si totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator intocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X