email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare in contabilitate cost realizare site

realizare siteinregistrare in contabilitate

 


Inregistrare in contabilitate cost realizare site
Silviu Stoica

Intrebare: Din intrebarea mea ar fi trebuit sa intelegeti ca nu fac referire la un serviciul de HOSTING (gazduirea site-ului pe un server), nici la un serviciul de mentenanta a site-ului respectiv ci ma refer la costul de realizare a unui site. Contractul nu spune decat ca acest site costa 1000 EUR. Eu as vrea sa stiu daca pot sa trec aceasta suma pe cheltuieli integral sau trebuia sa ma raportez la ea ca la o imobilizare necorporala si sa o amortizez.

Daca o amortizez in ce perioada o amortizez avand in vedere faptul ca in contract nu se precizeaza un astfel de aspect.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI 

Raspuns: Inregistrarea in contabilitate a oricarei operatiuni trebuie sa aiba la baza continutul economic al acesteia, in baza principiului prevalentei economicului asupra juridicului, potrivit pct. 46 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009.

In cazul achizitiilor, inregistrarea in contabilitate impune atat o analiza propriu-zisa a prevederilor contractuale, pentru a se stabili cu exactitate ce se achizitioneaza (spre exemplu, analiza contractelor de leasing), cat si o evaluare a achizitiei din punct de vedere al scopului urmarit (spre exemplu, un autoturism poate fi achizitionat in scopul revanzarii – si atunci se inregistreaza ca marfa ori pentru a fi folosit pentru nevoile administrative ale entitatii – si atunci se inregistreaza ca mijloc fix).

Concret, daca entitatea beneficiara achizitioneaza „contravaloarea unui site”, respectiv incheie un contract prin care realizatorul site-ului in calitate de furnizor/prestator se angajeaza sa creeze un „site” anume, personalizat in functie de cerintele beneficiarului, in schimbul unei sume de bani denumita pret, atunci nu este nevoie sa se prevada in contract o anumita perioada de timp (realizatorul „livreaza” un site, beneficiarul il achizitioneaza pur si simplu). In functie de intelegerea partilor, exista si posibilitatea ca site-ul realizat sa fie „achizitionat” o perioada limitata de timp, contractul imbracand forma unei „concesiuni” ori ca site-ul sa fie achizitionat in vederea integrarii lui in cadrul unui contract incheiat cu un client propriu (a fost subcontractat) etc.

In situatia in care entitatea a contractat cu un furnizor/prestator realizarea unui site si achizitionarea lui in schimbul unei sume de bani, la momentul receptiei trebuie analizate criteriile pentru a stabili daca site-ul reprezinta sau nu o imobilizare necorporala ori trebuie inregistrat direct in cheltuielile de exploatare.

Astfel, cheltuielile cu achizitia/realizarea site-ului se capitalizeaza si site-ul este inregistrat ca imobilizare necorporala numai daca sunt respectate criteriile prevazute la pct. 72 si pct. 73 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009, si anume daca site-ul este o resursa identificabila, controlabila si costul sau poate fi evaluat in mod credibil, generand beneficii economice viitoare pentru entitate.

Spre exemplu, daca entitatea isi propune sa vanda produse/marfuri prin intermediul site-ului (magazinului on-line) astfel achizitionat, atunci el este inregistrat ca imobilizare necorporala. Costul achizitiei/realizarii site-ului se recupereaza prin includerea amortizarii in cheltuielile de exploatare. In baza prevederilor pct. 81 alin. 3 din Reglementari, site-ul se amortizeaza pe durata prevazuta (estimata) pentru utilizarea lui de catre entitate.

Daca site-ul face parte dintr-un proiect mai mare contractat cu un client si el a fost subcontractat catre un tert (nu a fost realizat cu forte proprii), atunci el nu imbraca forma unei imobilizari necorporale pentru entitate (nu se pastreaza pentru necesitatile proprii ale entitatii, ci se revinde prin inglobarea in proiectul contractat), iar „contravaloarea unui site” achizitionat de la tert se include in cheltuieli.

Ca o concluzie, ceea ce reprezinta o imobilizare pentru o entitate, poate sa reprezinte o simpla cheltuiala sau un stoc pentru alta entitate, de aceea inregistrarile contabile trebuie sa se bazeze pe informatii complete cu privire la tranzactiile derulate de fiecare entitate in parte.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
realizare siteinregistrare in contabilitate


Data aparitiei: 29 Iunie 2010

Votati articolul "Inregistrare in contabilitate cost realizare site":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X