Â
Inregistrare in contabilitate cost realizare site
Silviu Stoica
Intrebare: Din intrebarea mea ar fi trebuit sa intelegeti ca nu fac referire la un serviciul de HOSTING (gazduirea site-ului pe un server), nici la un serviciul de mentenanta a site-ului respectiv ci ma refer la costul de realizare a unui site. Contractul nu spune decat ca acest site costa 1000 EUR. Eu as vrea sa stiu daca pot sa trec aceasta suma pe cheltuieli integral sau trebuia sa ma raportez la ea ca la o imobilizare necorporala si sa o amortizez.
Daca o amortizez in ce perioada o amortizez avand in vedere faptul ca in contract nu se precizeaza un astfel de aspect.
Raspuns: Inregistrarea in contabilitate a oricarei operatiuni trebuie sa aiba la baza continutul economic al acesteia, in baza principiului prevalentei economicului asupra juridicului, potrivit pct. 46 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cartea Verde a Contabilitatii
SAF-T pentru Contribuabili Mici
In cazul achizitiilor, inregistrarea in contabilitate impune atat o analiza propriu-zisa a prevederilor contractuale, pentru a se stabili cu exactitate ce se achizitioneaza (spre exemplu, analiza contractelor de leasing), cat si o evaluare a achizitiei din punct de vedere al scopului urmarit (spre exemplu, un autoturism poate fi achizitionat in scopul revanzarii – si atunci se inregistreaza ca marfa ori pentru a fi folosit pentru nevoile administrative ale entitatii – si atunci se inregistreaza ca mijloc fix).
Concret, daca entitatea beneficiara achizitioneaza „contravaloarea unui site”, respectiv incheie un contract prin care realizatorul site-ului in calitate de furnizor/prestator se angajeaza sa creeze un „site” anume, personalizat in functie de cerintele beneficiarului, in schimbul unei sume de bani denumita pret, atunci nu este nevoie sa se prevada in contract o anumita perioada de timp (realizatorul „livreaza” un site, beneficiarul il achizitioneaza pur si simplu). In functie de intelegerea partilor, exista si posibilitatea ca site-ul realizat sa fie „achizitionat” o perioada limitata de timp, contractul imbracand forma unei „concesiuni” ori ca site-ul sa fie achizitionat in vederea integrarii lui in cadrul unui contract incheiat cu un client propriu (a fost subcontractat) etc.
In situatia in care entitatea a contractat cu un furnizor/prestator realizarea unui site si achizitionarea lui in schimbul unei sume de bani, la momentul receptiei trebuie analizate criteriile pentru a stabili daca site-ul reprezinta sau nu o imobilizare necorporala ori trebuie inregistrat direct in cheltuielile de exploatare.
Astfel, cheltuielile cu achizitia/realizarea site-ului se capitalizeaza si site-ul este inregistrat ca imobilizare necorporala numai daca sunt respectate criteriile prevazute la pct. 72 si pct. 73 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009, si anume daca site-ul este o resursa identificabila, controlabila si costul sau poate fi evaluat in mod credibil, generand beneficii economice viitoare pentru entitate.
Spre exemplu, daca entitatea isi propune sa vanda produse/marfuri prin intermediul site-ului (magazinului on-line) astfel achizitionat, atunci el este inregistrat ca imobilizare necorporala. Costul achizitiei/realizarii site-ului se recupereaza prin includerea amortizarii in cheltuielile de exploatare. In baza prevederilor pct. 81 alin. 3 din Reglementari, site-ul se amortizeaza pe durata prevazuta (estimata) pentru utilizarea lui de catre entitate.
Daca site-ul face parte dintr-un proiect mai mare contractat cu un client si el a fost subcontractat catre un tert (nu a fost realizat cu forte proprii), atunci el nu imbraca forma unei imobilizari necorporale pentru entitate (nu se pastreaza pentru necesitatile proprii ale entitatii, ci se revinde prin inglobarea in proiectul contractat), iar „contravaloarea unui site” achizitionat de la tert se include in cheltuieli.
Ca o concluzie, ceea ce reprezinta o imobilizare pentru o entitate, poate sa reprezinte o simpla cheltuiala sau un stoc pentru alta entitate, de aceea inregistrarile contabile trebuie sa se bazeze pe informatii complete cu privire la tranzactiile derulate de fiecare entitate in parte.