Â
Factura discount emisa in iulie cu 19% TVA
Adrian Benta
Intrebare: O S.C. achizitioneaza in luna iunie diverse produse de la un distribuitor de produse alimentare, pentru care se si emite factura cu cota TVA de 19%. La 05.07.2010 distribuitorul emite o factura de discount pentru S.C. in care cota de TVA e tot de 19%. Intradevar faptul generator este in luna iunie si conform 140 alin. 3 este posibil, dar oare este corect avand in vedere ca inca normele de aplicare la OUG nu au aparut inca?
Cum sa procedam in aceasta situatie?
Raspuns: Dupa cum ati afirmat si dvs. stornarea TVA aferenta bunurilor livrate inainte de 30.06.2010, stornare efectuata cu ocazia unui discount in luna Iulie 2010, este corecta, daca se efectueaza cu procentul de 19% pentru TVA, avand in vedere si prevederea de la art. 134^2 alin. (2) din Codul fiscal:
“Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii (...)
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Fac exceptie de la aceste prevederi avansurile incasate pentru plata importurilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente importului, precum si orice avansuri incasate pentru operatiuni scutite sau care nu sunt impozabile. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii.”
Prin urmare o eventuala prevedere contrara a normelor metodologice, nu este legala. Persoana afectata poate sa conteste aceasta situatie in instanta invocand exceptia de legalitate. In limbaj comun aceasta exceptie de legalitate este simetrica neconstitutionalitatii unei legi.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea Verde a Contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Altfel spus, printr-o hotarare de guvern, prin ordin al ministrului, prin ordin al unui presedinte de autoritate publica se introduc restrictii sau obligatii suplimentare altele dacat cele dispuse de lege. Fiind atat de frecvente de fapt nici nu ne dam seama ca sunt ilegale si putem sa contestam oricare dintre aceste situatii.
Referitor la situatia descrisa, noi consideram corect sa inregistrati in evidenta contabila documentul asa cum este, respectand aceleasi proceduri ca si pana acum privind contabilitatea si reglementarile fiscale, o eventuala norma metodologica de sens contrar nu se poate aplica retroactiv. Insa putem sa ne pronuntam in concret numai dupa adoptarea oficiala a acestor prevederi.
Avand in vedere ca autoriatile au pus in dezbatere publica normele metodologice si cel putin in formatul de proiect nu sunt prevederi contrare principiului discutat anterior, speram ca adoptarea cat mai rapida va elimina confuziile.