email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Explicatii pentru plata drepturilor de autor pana la adoptarea noilor norme metodologice

drepturi de autorCAS

 

Desi OUG 58/2010 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale, printre care si aplicarea CAS pe drepturi de autor, trebuie aplicata incepand cu 1 iulie, guvernantii au decis sa nu aprobe ieri normele metodologice de aplicare si sa amane adoptarea pentru luni, 2 august, depasindu-se astfel termenul-limita. Aceasta decizie pune in incurcatura companiile platitoare de venituri din drepturi de autor, care nu stiu cum sa aplice CAS.

In situatia data, platitorii de venituri de acest tip, pot proceda in trei feluri, explica Emilian Duca, partener la BDO Tax:

1. “Companiile pot sa procedeze intr-un mod prudent prin perceperea de CAS potrivit procentului estimat in normele prezentate in dezbatere publica”. Totusi, nu exista certitudinea ca, in urma dezbaterii publice, normele nu vor suporta modificari. Practic, se va proceda pe baza unor norma care nu au fost adoptate.

2. “Platitorii mai pot sa vireze angajatului intregul venit, fara aplicarea CAS, urmand ca pana la 25 august, cand are loc virarea contributiilor pentru asigurari sociale, sa aiba loc o regularizare”. In acest caz, compania ar trebui sa recupereze de la angajat suma aferenta CAS pentru luna iulie. Pentru a se facilita procesul, si pentru a nu pune angajatul “sa vina cu bani de acasa”, compania ar putea suporta ea plata CAS pentru luna iulie si sa o recupereze de la angajat la virarea urmatorului venit.

3. “Daca nu exista presiuni pentru plata veniturilor, este o solutie sa se amane virarea sumelor din drepturi de autor pana la adoptarea normelor de aplicare a Ordonantei”.

Intrebat daca este posibil ca Ordonanta 58/2010 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale, printre care si aplicarea CAS pe drepturi de autor, sa nu se mai aplice incepand cu 1 iulie, Emilian Duca a spus ca "nu ma astept sa se intample o astfel de amanare pentru ca lucrurile sunt intr-un stadiu destul de amanat".

Cum se taxeaza drepturile de autor

Persoanele care obtin venituri din drepturi de autor au fost impartite in trei categorii si vor fi impozitate dupa tot atatea metode.

- contribuabilii care sunt angajati cu carte de munca si obtin ocazional venituri in baza unor contracte de drepturi de autor nu vor plati CAS pentru acele venituri din activitati independente, a explicat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Aceasta a dat exemplul unui profesor care are carte de munca, dar care publica trei carti pe an. Pentru veniturile obtinute pe cele trei carti, acesta nu va achita contributiile sociale.

- persoanele care au carte de munca, dar au si venit regulat, lunar, pe drepturi de autor vor achita contributiile sociale de 16,5% la suma bruta, existand un plafon de cinci salarii medii brute lunar pana la care se aplica acest procent. In aceasta categorie intra ziaristii si alti angajati din domeniul cultural pentru care venitul pe drepturi de autor este o completare la salariul de pe cartea de munca.

- o a treia categorie o constituie cei care sunt remunerati lunar pe contracte de drepturi autor, dar care nu au si contract de munca pe care platesc CAS. In aceasta categorie ar intra pictorii, sculptorii, unele categorii de actori etc. Acestia vor plati contributiile sociale pentru o suma de maximum cinci salarii medii brute pe an, a mai explicat oficialul de la Guvern. Salariul mediu brut pe economie este de 1.836 de lei.

Pe langa retinerea contributiilor sociale asupra drepturilor de autor, actul normativ mai prevede diminuarea cotelor deductibile de cheltuiala forfetara pentru aceste contracte, de la 40% la 20%, astfel incat se va aplica cota unica de 16% asupra a 80 la suta din valoarea bruta, si nu asupra a 60%, cum era pana acum.

Sursa: Adevarul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi de autorCAS


Data aparitiei: 29 Iulie 2010

Votati articolul "Explicatii pentru plata drepturilor de autor pana la adoptarea noilor norme metodologice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X