email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calitatea de coasigurat. Ce documente se depun?

calitatea de coasiguratasigurare medicalaANAFpersoane majorecodul munciidrept salarial

In cazul urmator, un salariat al societatii doreste ca de la 01.05.2015 sa adauge un coasigurat (mama salariatului) care are o decizie medicala privind capacitatea de munca si adeverinta de la ANAF ca nu realizeaza venituri in scopul de a beneficia de asigurare medicala.

Pe langa declaratie cu persoane in intretinere, ce alte documente se mai depun? De asemenea, ar trebui sa declare si la CASMB sau in cadrul altei institutii?


Identificarea persoanelor fizice aflate in intretinerea unui salariat are relevanta la determinarea impozitului pe salarii la functia de baza, salariatul beneficiind, ca diminuare a venitului supus impozitului pe salarii, de o suma sub forma deducerii personale acordata in functie de numarul acestor persoane aflate in intretinerea sa.

Astfel, salariatul are dreptul de a avea coasigurati, numai la locul de munca unde isi desfoasara functia de baza, indeferent de faptul ca este angajat cu norma partiala sau cu norma intreaga.
 
Temeiul legal il reprezinta art. 56 din Codul fiscal precum si pct. 88 - 105 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 56 din Codul fiscal.  
 
Pentru ca o persoana sa fie in intretinerea salariatului in vederea acordarii deducerii personale, aceasta trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
 
- existenta unor legaturi de rudenie/afiliatie intre salariat si persoana aflata in intretinere;

- incadrarea veniturilor realizate de persoana aflata in intretinere in plafonul de 250 lei.


 
Astfel, sunt persoane aflate in intretinerea salariatului:
 
- sotul sau sotia salariatului;
- rudele salariatului, pana la gradul al doilea inclusiv;
 
Dupa gradul de rudenie rudele se grupeaza astfel: rude de gradul intai, cum ar fi: parinti (pe linie ascendenta) si copii (pe linie descendenta), rude de gradul al doilea, cum ar fi: bunici (pe linie ascendenta), nepoti (pe linie descendenta) si frati/surori (pe linie colaterala).
 
Copilul minor este considerat intotdeauna intretinut, cu exceptia celor incadrati in munca, indiferent daca se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si in unitati de invatamant, inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati. In acest caz eventualele venituri obtinute de copilul minor nu se au in vedere la incadrarea in venitul de 250 lei lunar.
 
- rudele sotului sau sotiei salariatului, pana la gradul al doilea inclusiv.
 
Nu sunt considerate persoane in intretinerea unui salariat:
 
- persoanele fizice care respecta legatura de rudenie/afiliatie, dar care nu se incadreaza in plafonul de venit lunar realizat de 250 lei lunar sau care se afla in intretinerea altcuiva;
 
- persoanele majore condamnate, care executa pedepse privative de libertate;
 
- copilul minor cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, incadrat in munca in conditiile Codului muncii, ca exceptie de la regula potrivit careia copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului sunt considerati intretinuti;
 
- persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 mp in zonele montane;
 
- persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.
 
In conformitate cu prevederile art. 213 alin. (1) lit.b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
 
Potrivit art.27 din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, persoanele asigurate in baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege, respectiv sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate, denumite in continuare coasigurati, isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat. Coasiguratii nu pot avea la randul lor coasigurati in baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege.

Art. 20 alin. (1) lit. d) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate aprobata prin OCNAS 617/2006, dovada calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate se realizeaza printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii de persoane, pe baza urmatoarelor documente: pentru sotul, sotia si parintii aflati in intretinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii, precum si o declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva.

Prin urmare, dobandirea calitatii de coasigurat (mama), salariatul trebuie sa depuna la departamentul de Resurse umane, din cadrul societatii, urmatoarele documente:

- act de identitate;

- declaratie pe propria raspundere a coasiguratului (mama) din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
- declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate (mama) prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva.
 
Angajatorul o va inscrie pe mama coasigurata in declaratia 112, astfel:

- CNP coasigurat;
- Nume coasigurat;
- Prenume coasigurat;
- Tip coasigurat, care se completeaza astfel:
S - sot/sotie;
P - parinte (mama, tata).  

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
calitatea de coasiguratasigurare medicalaANAFpersoane majorecodul munciidrept salarial


Data aparitiei: 07 Mai 2015
Ultima actualizare: 15 Mai 2015

Votati articolul "Calitatea de coasigurat. Ce documente se depun?":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 24 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X