In situatia in care o persoana fizica obtine venituri din mai multe categorii precum dividende, drepturi de autor, dobanzi, chirii si alte surse, vom stabili in cele ce urmeaza cum se va completa declaratia unica si care sunt contributiile sociale datorate.
Pornim de la urmatorul studiu de caz: "O persoana fizica obtine urmatoarele venituri nete din mai multe categorii:
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
1. Dividende = 4.000 lei
2. Drepturi de autor = 15.000 lei
3. Dobanzi = 6.000 lei
4. Chirii = 8.000 lei
5. Alte surse = 5.000 lei
In total veniturile nete insumate, obtinute in anul 2023 din toate cele 5 categorii de venituri, sunt de 38.000 lei. Persoana nu este salariata.
1. In declaratia unica trebuie completate veniturile nete obtinute sau cele brute?
2. Persoana fizica datoreaza contributii sociale CAS si/sau CASS pentru toate veniturile de mai sus?
3. Incadrarea in plafoanele pentru CAS si CASS se analizeaza luand in considerare veniturile nete sau veniturile brute?
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
4. De ce alte aspecte trebuie sa mai tina cont in intocmirea declaratiei unice?
In cazul in care persoana ar fi salariata, s-ar schimba cu ceva situatia?"
Raspuns:
1.
In Declaratia unica veniturile se declara astfel:
- veniturile din drepturi de autor se declara la venitul brut
- veniturile din chirii in lei se declara la venitul brut (chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti)
- veniturile din alte surse se declara la venitul brut.
Veniturile din dividende si dobanzi incasate (nete) nu se declara in Declaratia unica, acestea se iau in considerare doar la analiza plafonului pentru plata CASS.
2.,3.
Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, (1) Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul public de pensii, prevazuti la art. 136, datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale pentru urmatoarele categorii de venituri realizate din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67, (...).;
b 1) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 70, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 72 alin. (3);
c) indemnizatii de somaj;
d) indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Asadar, pentru veniturile din dividende, dobanzi, chirii si din alte surse nu se datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS), iar aceste venituri nici nu se iau in calcul la determinarea plafonului pentru CAS. Veniturile care se iau in considerare pentru plata CAS sunt veniturile din drepturi de autor.
Potrivit art. 148 alin. (2) din legea sus-mentionata, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 681, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent.
Intrucat veniturile nete din drepturi de autor sunt inferioare plafonului CAS aferent anului 2023, respectiv 36.000 lei (3.000 lei x 12), persoana fizica nu datoreaza CAS pentru anul 2023.
Referitor la CASS, potrivit art. 170 alin. (2) lit. b), d), e) si g) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza: (...)
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
d) venitul brut, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 - 87;
e) venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94 - 97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114 - 116.
Pentru analiza incadrarii in plafonul de 6/12/24 salarii minime pe economie, se cumuleaza urmatoarele :
- venitul net din drepturi de autor ;
- venitul brut din chirii
- dobanda neta incasata
- dividendele nete incasate
- venitul brut din alte surse.
4. In cazul in care persoana ar fi salariata:
Referitor la CAS, potrivit art. 150 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b 1).
La art. 137 alin. (1), lit. b 1) sunt mentionate veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.
Astfel, se aplica scutirea de la plata CAS (in cazul in care se datoreaza) pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala pentru persoanele care au si calitatea de salariat.
Referitor la CASS, potrivit art. 154 alin. (1) lit. h 1) din acelasi act normativ, Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate: (...) h 1) persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;.
Asadar, daca persoana fizica are calitatea de salariat, pentru veniturile din drepturi de autor nu datoreaza CASS, indiferent de suma acestora, fiind exceptata de la plata. In acest caz, veniturile din drepturi de autor nu se iau in considerare la analiza plafonului pentru plata CASS.
Restul veniturilor, respectiv venitul brut din chirii, dobanda neta incasata, dividendele nete incasate, venitul brut din alte surse se cumuleaza si se analizeaza la incadrarea in plafonul de 6/12/24 salarii minime pe economie pentru plata CASS.
Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com