Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Ce se intampla daca nu depui Declaratia unica? Amenzi si alte surprize ANAF

Ultima actualizare: 05 Mai 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce se intampla daca nu depui Declaratia unica? Amenzi si alte surprize ANAF
declaratia unicaamenzicontributii
Am intrat in luna formularului 212, care trebuie depus pana la data limita de 25 mai 2022. Citeste in continuare ce se intampla daca nu depui la termen Declaratia unica si ce prevede Codul fiscal in aceasta situatie. 
 
Codul fiscal prevede o amenda contraventionala intre 50 si 500 de lei pentru cei care uita sa respecte termenul-limita de depunere a declaratiei.
 

Termenul Declaratiei unice in 2022: ce se intampla daca nu o depui? 

Sunt prevazute doua termene de depunere a Declaratiei Unice in 2022: 
 
25 mai 2022;
In termen de 30 de zile de la inceperea/incetarea/suspendarea unei activitati.
 
Termenul limita pentru depunerea Declaratiei unice, atat pentru venitul estimat pe 2022, cat si pentru declararea veniturilor realizate in 2021 este, asadar, 25 mai 2022, data pana la care trebuie platite impozitul si contributiile pe 2021.
 
Persoanele care incep sa obtina venituri, sunt obligate, conform Codului fiscal, sa depuna declaratia in 30 de zile de la data producerii evenimentului aducator de venituri (de exemplu, in cazul celor care incheie un contract de inchiriere a locuintei, declaratia trebuie depusa in 30 de zile de la incheierea lui). Asadar, cei care incep sa obtina dupa 25 mai venituri nesalariale depunerea declaratiei, in aceste conditii, trebuie facuta in 30 de zile de la data producerii evenimentului aducator de venituri.
In alta ordine de idei, nerespectarea termenului de depunere poate atrage si pierderea calitatii de asigurat la sanatate de catre cei care, prin efectul legii, au fost asigurati pana la 25 mai 2022.
 
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, chirii, drepturi de autor s.a.m.d., care aveau calitatea de asigurat la 31 decembrie 2021, au beneficiat de asigurare pana la 25 mai 2022.
 
Declaratia unica e folosita, asadar, si pentru asigurarea voluntara la sanatate, pentru plata contributiilor la sanatate. Dovada depunerii declaratiei e necesara apoi incheierii contractului de asigurare voluntara la sanatate.
 
Dupa data de 25 mai 2022, persoanele fizice care nu depun declaratia unica, beneficiaza de pachetul minimal de servicii, care cuprinde servicii de ingrijire a sanatatii, medicamente si materiale sanitare numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemoepidemic, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, servicii de preventie si ingrijiri de asistenta medicala comunitara.
 
Si persoanele fara venituri se pot asigura in sistemul de sanatate prin intermediul Declaratiei unice.
 
De exemplu, o persoana fizica ce nu realizeaza venituri in anul 2022 poate opta sa se asigure la sanatate, respectiv sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS). Daca se depune declaratia in luna februarie 2022, persoana fizica va fi asigurata 12 luni, incepand cu luna februarie.


Ce se intampla daca nu depui Declaratia unica?

Este util de stiut faptul ca exista reglementate doua proceduri aplicabile de catre ANAF in cazul nedepunerii Declaratiei unice sau depunerii cu date inexacte:
 
– Prima procedura vizeaza persoanele care n-au depus deloc Declaratia unica si despre care reprezentantii ANAF afla ca au obtinut venituri sau ca e posibil sa fi obtinut venituri si permite impunerea din oficiu pe impozitul pe venit.
 
– A doua procedura se refera la persoanele care, desi au depus Declaratia unica, au precizat ca nu vor datora CAS si CASS si, ulterior, au depasit pragul de venituri ce obliga la plata contributiilor, dar n-au platit conform situatiei reale.
 
Ordinul presedintelui ANAF nr. 2862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul oficial nr. 897 din 06.11.2019.
 
Sunt in sfera acestei proceduri urmatoarele categorii de venituri:
 
a) activitati independente pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
b) drepturi de proprietate intelectuala pentru care venitul net se stabileste in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, altele decat cele pentru care impozitul se retine la sursa;
c) cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
d) cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se stabileste pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, cu exceptia veniturilor din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria este exprimata in lei si pentru care nu s-a exercitat optiunea pentru stabilirea venitului net anual in sistem real;
e) activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
f) silvicultura si/sau piscicultura;
g) cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se stabileste pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, pentru care chiria este exprimata in lei, in conditiile derularii contractului de inchiriere in anul de impunere;
h) activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, in conditiile continuarii activitatii in anul de impunere;
i) cedarea folosintei bunurilor calificata in categoria venituri din activitati independente, impuse pe baza normelor de venit, in conditiile continuarii activitatii in anul de impunere;
j) transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar;
k) venituri din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit;
l) venituri din strainatate pentru care exista obligatia depunerii declaratiei de impunere, potrivit legii.
 
Potrivit procedurii, in baza informatiilor avute de autoritatea fiscala in termen de 15 zile de la expirarea termenului legal pentru depunerea declaratiei unice de impozit pe venit se vor intocmi listele cu persoanele fizice ce nu au indeplinit obligatia depunerii declaratiei unice.
 
In termen de 15 zile de la momentul in care listele cu persoanele fizice ce nu si-au depus declaratia sunt finalizate, vor fi notificate acele persoane in scopul depunerii declaratiei unice.
 
Daca au trecut alte 15 zile de la notificarea contribuabilului, iar acesta nu a depus Declaratia unica privind veniturile realizate, autoritatea fiscala va trece la stabilirea din oficiu a obligatiilor de plata. In stabilirea din oficiu a obligatiilor de plata, autoritatea fiscala ia in considerare diverse informatii fiscale, cum sunt:
 
Informatii din alte declaratii fiscale depuse anterior;
Decizii de impunere generate de inspectii fiscale anterioare;
Informatii de la terti;
Estimari privind activitati efectuate in conditii similare de alti contribuabili:
Normele de venit adoptate prin transe de venit.
 
Avand aceste informatii, autoritatea fiscala emite formularul 256, decizie de impunere din oficiu, decizie pe care o comunica contribuabilului.
 
Desigur, in baza acestei decizii de impunere se poate incepe executarea silita.
 
Contribuabilul are dreptul ca in termen de 60 de zile sa depuna declarati unica cu impozitul pe venit, conform situatiei personale, in termen de 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu.
 
In acest caz se anuleaza decizia de impunere din oficiu. In cazul in care contribuabilul nu-si exercita dreptul de depunere al declaratiei unice, decizia de impunere din oficiu ramane cu titlu executoriu.
 
 
Material realizat de Vera Constantin, expert contabil. 





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X