Intrebare:
1. Pentru transferul dreptului de proprietate, in contextul prezentat, societatea trebuie sa obtina certificat de atestate fiscala?
2. Care este baza legala? si scopul acestuia?
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI
Raspuns:
Conform art. 264 alin. (4) si (5) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
"(4) Orice persoana care dobandeste/instraineaza un mijloc de transport sau isi schimba domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligatia de a depune o declaratie fiscala cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale pe a carei raza teritoriala isi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, in termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenita.
(5) Instrainarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pana cand titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creante fiscale locale, cu exceptia obligatiilor fiscale aflate in litigiu, cuvenite bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde este inregistrat mijlocul de transport, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale. Actele prin care se instraineaza mijloace de transport cu incalcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept".
Concluzie: Daca firma dumneavoastra inregistreaza obligatii fiscale catre bugetul consolidat al statului (impozit profit, TVA, impozit salarii, contributii la asigurarile sociale de stat, contributii la asigurarile de sanatate, somaj etc.), poate instraina respectivul autoturism cu conditia sa nu inregistreze obligatii catre bugetul local (impozit pe cladiri, taxe asupra mijloacelor de transport, impozit pe teren etc.). Aceste obligatii catre bugetul local rezulta din certificatul fiscal eliberat de primaria de domiciliu a firmei dumneavoastra.
Daca firma dumneavoastra inregistreaza obligatii catre bugetul local nu poate instraina autoturismul pana la achitarea integrala a obligatiilor respective.
In cazul instrainarii autoturismului se va solicita compartimentului de specialitate din cadrul primariei de domiciliu a firmei dumneavoastra, eliberarea certificatului de atestare fiscala, din care sa rezulte ca firma nu are datorii catre bugetul local.
Scopul acestei prevederi legale este acela de a determina debitorii sa-si achite obligatiile pe care le datoreaza catre bugetele locale.
In cazul instrainarii autoturismului nu este necesar certificatul de atestare fiscala eliberat de organul fiscal competent (administratia fiscala) care sa ateste obligatiile fiscale datorate de firma catre bugetul consolidat al statului, fiind obligatoriu certificatul de atestare fiscala eliberat de primarie care atesta obligatiile catre bugetul local.