Contributia la pensiile private creste la 3% in 2011
contributiipensiifonduri
Contributia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul III) va creste in anul 2011 la 3% din venitul brut al participantului fata de 2,5% in prezent, a anuntat, luni, la o conferinta pe tema pensiilor, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
"Avem certitudinea ca nivelul contributie va creste la 3%. Este prevazut in Memorandumul cu Fondul Monetar International si in proiectul de buget pe 2011", a spus Oancea.
El a precizat, de asemenea, ca din 2012 Comisia a propus ca acest nivel al contributiei sa creasca cu un punct procentual pe an si sa ajunga la 8% din venitul brut in anul 2016. Comisia a propus aceasta masura in cadrul unor modificari ale Legii 411 privind fondurile de pensii administrate privat, care vor intra in dezbatere publica anul viitor.
Conform legii actuale, contributia la fondurile de pensii private obligatorii creste anual cu 0,5 puncte procentuale, pana la 6% din venitul brut in anul 2016. Acest calendar nu a fost insa respectat in anul 2009, cand contributia a fost "inghetata" la 2%, desi ar fi trebuit majorata la 2,5%, nivel care a fost atins abia in 2010.
Salariatii si alte persoane asigurate in sistemul public de pensii platesc o contributie de pensie la bugetul asigurarilor sociale de 10,5% din venitul brut, din care o cota (2,5% in 2010) este virata fondurilor de pensii private.
Sustinatorii sistemului de pensii private spun ca aceasta este o alternativa viabila la sistemul public, nesustenabil din cauza dezechilibrelor demografice, si ca este transparent si echitabil, pensia privata fiind cu atat mai mare cu cat nivelul contributiilor si perioada de contributie sunt mai mari.
Pe de alta parte, oponentii sistemului de pensii private din Romania spun ca bugetul public de pensii a ajuns la cel mai ridicat deficit din istoria sa si din cauza transferurilor de bani catre fondurile de pensii private obligatorii. Mai mult, administratorii de fonduri de pensii investesc cea mai mare parte a acestor sume in titluri de stat, imprumutand practic statul pe banii transferati de la bugetul asigurarilor sociale.
In cei doi ani si jumatate de cand sistemul este functional in Romania, participantii au in conturile individuale in medie 200 de euro. Fondurile de pensii private obligatorii au avut un randament mediu anualizat de 15,87%, iar fondurile de pensii facultative 14,2%.
Sursa: AGERPRES
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributiipensiifonduri
Data aparitiei: 11 Octombrie 2010Votati articolul "Contributia la pensiile private creste la 3% in 2011":Rating: Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Titularul de PFA fara venituri in 2021 si 2022 poate declara contributii CAS pe declaratia unica sau trebuie facut contract cu casa locala de pensii? Cu alte cuvinte, desi nu are venituri, completarea in declaratia unica 212 a rubricilor CAS cu sume datorate, urmata de plata acestora este suficienta sau trebuie o alta procedura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O PFA are un contract de prestari de servicii cu un client de la care are primit un laptop si un telefon. Valoarea contractului depaseste valoare salariului minim/luna. Titularul PFA trebuie sa acorde asistenta privind utilizarea unui soft clientilor beneficiarului sau de prestari (clientului sau). PFA are obligatia sa-si notifice clientul sa-i retina contributii si impozit pe venit sau poate sa isi conduca evidenta in sistem real sau norma de venit, dupa cum considera ca ii este avantajos? Daca...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma este platitoare de contributii salariale trimestrial. Plateste drepturi de autor. Impozitul pe venit aferent drepturilor de autor se va achita si declara in d112 tot trimestrial?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Numar efectiv de salariati la 31.12.2021: La 31.12.2021 pe statul de salarii avem: 15 salariati cu CIM 8 ore/zi; - un salariat in concediu crestere copil; - un salariat cu CIM cu timp partial 4 ore/zi, avand functia de baza la unitate; - 2 salariati cu CIM cu timp partial 2 ore/zi, fara functia de baza la unitate; - un salariat cu CIM cu timp partial 1 ora/zi, fara functia de baza la unitate. Care este numarul efectiv de salariati existenti la sfarsitul perioadei, respectiv la data de 31...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt neurochirurg (medic specialist) cu PFA. Momentan am venituri din prestari de servicii: consultatii medicale, operatii in clinici private, cu contract de prestari de servicii. Contabila m-a sfatuit sa infiintez SRL. Care sunt avantajele si dezavantajele daca trec pe SRL? Ce cod CAEN pot folosi in cazul in care infiintez SRL, daca ofer aceste servicii doar cu contract cu clinici private?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am un client (SRL) cu activitate asistenta medicala specializata (doctor). Este asociat unic la societate si societatea are contract de prestari servicii cu o clinica medicala privata. In prezent utilizeaza o masina prin contract de comodat de la o persoana fizica, pentru deplasarea la clinica privata. Daca achizitioneaza un autoturism prin credit bancar sau leasing financiar pentru deplasarea la clinica privata, care sunt avantajele si dezavantajele ca achizitia sa fie pe societate si nu pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Alte articole publicate in data de 11 Octombrie 2010
ARTICOLE SIMILARE