email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila restaurant

monografie contabilaOrdinul 3055/2009monografii contabile
Autor: Irina Coma, valabil la 30-Oct-2010

Intrebare:


Societatea la care lucrez va deschide un hotel cu un restaurant. Cei de la softul de gestiune mi-au propus urmatoarele inregistrari (evidenta cantitativ-valorica):


- toate intrarile de marfuri si materiale in contul 371 (atat la bar, cat si la bucatarie, fiecare produs vandut va fi conceput ca o reteta)

% = 401
371
4426

- descarcarea din gestiune pe baza bonurilor de consum si a retetarelor:

607 = 371
- vanzarea:
53115121 = %
707
4427

Raspuns:
Consider ca nu este corect ca materiile prime achizitionate sa fie inregistrate pe conturi de marfa, atata timp cat aceste produse achizitionate nu se vand ca atare ci se prelucreaza in baza retelor, urmand a se vinde produsele care rezulta din prelucrarea lor. Nu se respecta in acest caz reglementarile contabile dispuse prin Ordinul 3055/2009. Consecintele pentru nereflectarea corecta in evidenta contabila a operatiunilor economice sunt sanctiunile sub forma amenzilor pentru nerespectarea prevederilor legale.
 
Pentru astfel de activitate – si in special cea de restaurant se folosesc conturi specifice activitatii de productie.

Inregistrarile contabile care se preteaza pentru acest tip de activitate sunt urmatoarele:

achizitia materiilor prime, materiale consumabile care se prelucreaza si  intra in retete
 
                    %  = 401
 
               301
               302
               4426
-    achizitia marfii care nu se prelucreaza (in special produsele care se vand ca atare la bar)
 
                %   =   401
 
             381
             371
             4426
 
-    vanzare ( facturare
 
4111  =  %
 
                         701 – produse finite finite
 
                         707  - marfuri neprelucrarte
 
                         4427tva
                                
-    obtinerea de produse finite in baza retelor
 
                        345=711
 
-    descarcarea gestiunii cand sunt vandute
 
                    711=345
 
-    descarcarea gestiunii de materii prime in baza bonurilor de consum
 
                   601=301
 
-    descarcarea gestiunii de materiale consumabile
 
                    602=302
 
-    descarcarea gestiunii de marfuri neprelucrate (produse care se vand ca atare).
 
                     607=371

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilaOrdinul 3055/2009monografii contabile


Data aparitiei: 10 Noiembrie 2010

Votati articolul "Monografie contabila restaurant":
Rating:

Nota: 4.44 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X