Intrebare:
Societatea la care lucrez va deschide un hotel cu un restaurant. Cei de la softul de gestiune mi-au propus urmatoarele inregistrari (evidenta cantitativ-valorica):
- toate intrarile de marfuri si materiale in contul 371 (atat la bar, cat si la bucatarie, fiecare produs vandut va fi conceput ca o reteta)
% = 401
371
4426
- descarcarea din gestiune pe baza bonurilor de consum si a retetarelor:
607 = 371

Examen Consultant Fiscal 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
- vanzarea:
53115121 = %
707
4427
Raspuns: Consider ca nu este corect ca materiile prime achizitionate sa fie inregistrate pe conturi de marfa, atata timp cat aceste produse achizitionate nu se vand ca atare ci se prelucreaza in baza retelor, urmand a se vinde produsele care rezulta din prelucrarea lor. Nu se respecta in acest caz reglementarile contabile dispuse prin Ordinul 3055/2009. Consecintele pentru nereflectarea corecta in evidenta contabila a operatiunilor economice sunt sanctiunile sub forma amenzilor pentru nerespectarea prevederilor legale.
Â
Pentru astfel de activitate – si in special cea de restaurant se folosesc conturi specifice activitatii de productie.
Inregistrarile contabile care se preteaza pentru acest tip de activitate sunt urmatoarele:
achizitia materiilor prime, materiale consumabile care se prelucreaza si intra in retete
Â
                   % = 401
Â
              301
              302
              4426
-Â Â Â achizitia marfii care nu se prelucreaza (in special produsele care se vand ca atare la bar)
Â
               %  =  401
Â
            381
            371
            4426
Â
-Â Â Â vanzare ( facturare
Â
4111Â =Â %
Â
                        701 – produse finite finite
Â
                        707 - marfuri neprelucrarte
Â
                        4427tva
                              Â
-Â Â Â obtinerea de produse finite in baza retelor
Â
                       345=711
Â
-Â Â Â descarcarea gestiunii cand sunt vandute
Â
                   711=345
Â
-Â Â Â descarcarea gestiunii de materii prime in baza bonurilor de consum
Â
                  601=301
Â
-Â Â Â descarcarea gestiunii de materiale consumabile
Â
                   602=302
Â
-Â Â Â descarcarea gestiunii de marfuri neprelucrate (produse care se vand ca atare).
Â
                    607=371