Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite

Reevaluare constructii. Cum procedam?

Data actualizarii: 10 Iulie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si Impozitereevaluare constructiimijloace fixeamortizarea lunara

Analizam mai jos cazul unei societati care si-a reevaluat constructia de la 127.000 la 112.000. Amortizarea cumulata la data reevaluarii este de 112.19, amortizarea lunara este de 296.12, iar durata de amortizare este 420 luni, cu mentiunea ca este amortizare lineara.

De asemenea, precizam ca s-a facut reevaluare netinandu-se cont de amortizare astfel ca urmeaza sa stabilim care va fi valoarea amortizarii lunare dupa reevaluare. De asemenea, vom vedea care este durata de amortizare in acest caz daca in raportul de evaluare nu s-a facut nicio precizare sau modificare cu privire la amortizare.

Solutia consultantului:
In raportul de evaluare se dau informatii cu privire la durata noua numai daca aceasta nu este egala cu durata ramasa de amortizare a mijlocului fix.

De asemenea, valoarea reevaluata a mijlocului fix este valoarea noua care se inregistreaza in contabilitate si care se depreciaza pe durata ramasa a mijlocului fix.

Valoare amortizarii dupa reevaluare se calculeaza, potrivit pgf. 123, alin. 1, din Ordinul 3055/2009, impartind valoarea noua obtinuta in urma reevaluarii (112.000 lei in cazul nostru) la durata ramasa (420 luni). Daca durata initiala de functionare a cladirii era de 420 de luni (35 ani) atunci valoare noua a cladirii se imparte la durata ramasa de functionare a cladirii.

Legat de inregistrarea amortizarii cumulate in registrul mijloacelor fixe aceasta se poate face in doua moduri (potrivit pgf. 122, alin. (2), lit. a) si b) din Ordinul 3055/2009):



"a) recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice; sau

b) eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata."


 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X