In cazul de mai jos, discutam despre o societate care intocmeste rapoarte financiare in conformitate cu Ordinul 3055/2009. Auditorii au solicitat ca societatea sa prezinte active cu impozit amanat din diferente temporare. Dincolo de situatiile care genereaza calcule si prezentare de impozite amanate, in contextul in care Ordinul 3055/2009 obliga sau recomanda calculul si reflectarea in evidentele contabile de astfel de impozit, vom vedea unde anume este mentionat ca se aplica IFRS.
Potrivit art. 2 alin. (1) din OUG 75/1999 privind activitatea de audit financiar - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare:
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
"Auditul financiar reprezinta activitatea efectuata de auditorii financiari in vederea exprimarii unei opinii asupra situatiilor financiare sau a unor componente ale acestora, exercitarea altor misiuni de asigurare si servicii profesionale potrivit standardelor internationale de audit si altor reglementari adoptate de Camera Auditorilor Financiari din Romania, denumita in continuare Camera."
Conform Standardului International de Audit ISA 120 "CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNATIONALE DE AUDIT":
"Cadrul general de raportare financiara
3. De obicei, situatiile financiare sunt intocmite si prezentate anual, si sunt destinate nevoilor comune de informare ale unei game largi de utilizatori. Multi dintre acei utilizatori se bazeaza pe aceste situatii financiare ca fiind principala lor sursa de informatii, deoarece nu au posibilitatea sa obtina informatii suplimentare care sa satisfaca nevoile lor informationale specifice. Astfel, situatiile financiare trebuie sa fie intocmite in conformitate cu una sau cu o combinatie din urmatoarele:
(a) standarde internationale de contabilitate;
(b) standarde nationale de contabilitate; si
(c) un alt cadru general de raportare financiara cu caracter obligatoriu si comprehensiv, care a fost conceput pentru a fi utilizat in raportarea financiara si care este identificat in situatiile financiare.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a contabilitatii
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Audit financiar
11. Obiectivul unui angajament de audit al situatiilor financiare este de a da posibilitatea auditorului sa exprime o opinie cu privire la situatiile financiare, daca acestea sunt intocmite, sub toate aspectele semnificative, in conformitate cu un cadru identificat de raportare financiara. Expresiile folosite pentru exprimarea opiniei auditorului sunt "ofera o imagine fidela" sau "prezinta in mod fidel, sub toate aspectele semnificative", termeni care sunt echivalenti. Un obiectiv similar este urmarit si in cazul auditului informatiilor financiare sau de alta natura intocmite in conformitate cu criteriile adecvate.
12. Pentru formarea opiniei de audit, auditorul obţine probe de audit suficiente si adecvate, astfel incat sa fie capabil sa-si formuleze concluziile pe care sa se bazeze respectiva opinie.
13. Opinia auditorului sporeste credibilitatea situaţiilor financiare, oferind un nivel inalt, dar nu absolut, de certificare. Un nivel de certificare absolut in audit este imposibil de atins datorita unor factori cum ar fi nevoia de aplicare a raţionamentului profesional, utilizarea testelor, inerentele limitari ale oricaror sisteme contabile si de control intern, si datorita faptului ca, prin natura lor, cele mai multe probe disponibile auditorului sunt mai degraba persuasive decat conclusive."
Intr-adevar, obligativitatea privind aplicarea IFRS-urilor este reglementata prin Ordinul 881/2012
privind aplicarea de catre societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata a Standardelor Internationale de Raportare Financiara.
Insa, dupa cum am prezentat, activitatea de audit financiar se desfasoara prin raportare la un cadru general de raportare financiara, care cuprinde standarde internationale de contabilitate (IAS-uri), standarde nationale de contabilitate si / sau un alt cadru general de raportare financiara (cum ar fi reglementarile contabile nationale).
Asadar, auditorul, in exercitarea misiunii sale, trebuie sa tina cont de toate aceste referentiale aferente intocmirii situatiilor financiare.
Obligativitatea la care faceam referire viza, mai degraba, o conformare a societatii, pentru intocmirea situatiilor financiare, la anumite cerinte ale auditorilor financiari - cerinte bazate pe insusi standardul de audit mentionat mai sus.
Astfel, situatiile financiare auditate trebuie sa fie intocmite in conformitate cu cadrul general de raportare financiara prevazut in acest standard, respectiv prin respectarea inclusiv a prevederilor standardelor internationale de contabilitate (in speta, a IAS 12).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal