Vom analiza astazi cazul unei societati cu diferite aparate in gestiune, ramase de la firma initiala. Desi casate, aceste aparate sunt inca functionale. Vom vedea cum se poate face incarcarea in societate a acestora in conditiile in care nu primeste de la firma niciun act.
Nota: aceste aparate se inregistreaza obligatoriu deoarece se efectueaza audit si se primesc acreditari.
Solutia consultantului:
Situatia descrisa de dvs. a fost constata probabil cu ocazia inventarierii faptice a bunurilor societatii. Astfel va gasiti in situatia inregistrarii aceste obiecte constate de comisia de inventariere plus la inventariere, obiecte la care nu aveti valori si documente de provenienta.
Conform pct. 39 din Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate OMFP 2861/2009 pentru toate plusurile, comisia de inventariere trebuie sa solicite explicatii scrise de la persoanele care au raspunderea gestionarii bunurilor. Pe baza explicatiilor primite si a documentelor analizate, comisia de inventariere stabileste natura plusurilor, propunand, in conformitate cu dispozitiile legale, modul de regularizare a diferentelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate in urma inventarierii.
Totodata pct. 40 alin (1) din OMEF 2861/2009 prevede, in situatia constatarii unor plusuri in gestiune, bunurile respective se evalueaza potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In situatia constatarii unor plusuri in gestiune, bunurile respective se vor evalua la valoarea justa in conformitate cu prevederile pct. 50 alin (1) lit. din Ordinul 3055/2009 . Astfel valoarea justa, se substituie costului de achizitie. Prin valoare justa se intelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.
Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de profesionisti calificati in evaluare. In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre profesionisti in evaluare. (pct. 50 din OMFP 3055/2009 )
Inregistrarea in contabilitate a elementelor de activ se face la costul de achizitie, de productie sau la valoarea justa pentru alte intrari decat cele prin achizitie sau productie, dupa caz. (art. 13 din Legea 82/1991 )
Rezultatul inventarierii se inregistreaza in contabilitate potrivit prevederilor Legii 82/1991 , republicata, si in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile".
Inregistrari contabile:
Plusurile se inregistreaza in contabilitate prin diminuarea cheltuielilor, prin inregistrari contabile in negru sau in rosu, in functie de politica contabila si de programul informatic utilizat, conform pct. 63 alin. 9 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin OMFP 3055/2009 (3xx = 6xx in negru sau 6xx = 3xx in rosu).
60X Cheltuieli privind stocurile = 30X, 37X Conturi de stocuri -Valoarea plusului
Sau
30X, 37X Conturi de stocuri = 758 Alte venituri din exploatare Valoarea plusului
( venitul este unul impozabil)
Plus de inventar mijloace fixe:
clasa 2 = 475 "Subventii pentru investitii".
Potrivit titlului 8.8 pct. 234 alin. (3) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, plusurile de inventar la mijloace fixe se inregistreaza in contul 475 "Subventii pentru investitii".