Vom stabili mai jos care sunt consecintele depunerii unui bilant gresit, cu mentiunea ca o suma a fost preluata gresit in contul de profit si pierdere. Suma s-a mutat de pe rd. 4 pe randul 51 neafectand rezultatul. Notele la bilant au fost intocmite corect.
Potrivit reglementărilor Legii contabilitatii 82/1991, raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului societatii sau altei persoane care are obligatia gestionarii acesteia. De asemenea, raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau persoanei imputernicite, iar in cazul conducerii contabilitatii pe baza de contracte de prestari servicii, incheiate cu persoane autorizate, raspunderea revine in totalitate acestora.
Situatiile financiare aferente anilor precedenti, deja aprobate si publicate, cunoscute tertilor, nu mai pot fi modificate in niciun fel, ca expresie a principiului intangibilitatii (pct. 44 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul 3055/2009).
Potrivit pct. 63 alin 5, 6 ,7 si 8 din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene:
"(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
(6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile.
Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
(7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
(8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii".
In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative".
Prin urmare, daca greseala nu influenteaza rezultatul, sau orice alte informatii necesare utilizatorilor de informatii financiare (asociati, management, banci, etc) nu sunt consecinte negative, insa va recomandam sa prezentati in notele explicative la situatiile financiare aferente anului 2013 aceasta eroare precum si faptul ca notele la situatiile financiare contin informatiile corecte, intrucat situatiile financiare trebuie analizate impreuna cu toate componentele acestora.