In ce priveste procedura de inregistrare a diferentelor de curs in contextul amintit, precizam ca utilizarea conturilor bancare in valuta presupune efectuarea unor tranzactii de diferite valori la diferite cursuri de schimb, avand in vedere ca operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii.
Astfel, pornim de la un caz ipotetic in care deschidem un cont bancar in valuta, cont in care obtinem o incasare de 5000 euro la un anumit curs, iar dupa cateva zile efectuam o plata de aceeasi valoare catre un furnizor.
Din punct de vedere al contului de euro soldul este 0 (zero), intrucat incasarile au fost egale cu platile. Insa daca dam o fisa de cont a acestui cont bancar vom descoperi ca acest cont bancar in valuta prezinta sold (debitor sau creditor in functie de cursurile de schimb utilizate pentru cele doua tranzactii). Acesta reprezinta de fapt diferenta de curs favorabila sau nefavorabila aferenta tranzactiilor din aceasta perioada.
Ordinul 3055/2009 prevede inregistrarea acestor operatiuni in contabilitate la cursul BNR de la data efectuarii operatiunii.
In cazul operatiunilor de schimb valutar care se efectueaza intre un cont curent si un cont in valuta detinut la aceeasi sucursala a bancii, cursul valutar folosit in cazul contului de euro este cel la care se efectueaza licitatia cu valuta, astfel ca nu este permis sa existe in contabilitate diferente de curs din schimb valutar. Suma din contul curent trebuie sa fie egala cu suma in valuta la care se aplica cursul de schimb pentru licitatia valutara.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
581=5121 456 ron
5124=581 100 euro (curs negociat cu banca 4,56)
Exista obligatia ca la finele fiecarei luni, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta sa fie evaluate la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
Daca continuam cazul de mai sus in care disponibilul la finele lunii este de 100 euro, si presupunem un curs la finele lunii de 4,67 lei/euro avem:
- valoare contabila pentru cei 100 euro = 456 ron
- valoare evaluata la curs BNR pentru cei 100 euro= 100*4,67=467 ron
Obtinem astfel diferenta de curs favorabila (467 ron - 456 ron = 11 ron) pe care o inregistram:
5124=765 11 ron
In acest fel valoarea evaluata a celor 100 de euro este corecta si reflecta valoarea reala a disponibilitatilor detinute care oricand pot fi transformate intr-o alta forma de lichiditate, urmand ca valoare obtinuta sa fie cat mai apropiata de valoarea reala.
Sursa: descarca-programe.ro