Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Trecerea la standardele internationale de contabilitate e in favoarea bancilor

Data actualizarii: 28 Februarie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
standarde de contabilitateprovizioanereglementarestornare

Trecerea la standardele internationale de contabilitate ar putea scapa bancile romanesti de plata impozitului pe castigul din eliberarea de provizioane. Aceasta este prevederea unei intelegeri incheiate intre Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Fondul Monetar International (FMI), care urmeaza sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.
 
"BNR va pregati si publica pana la finele lunii iunie un draft de reglementare privind filtre prudentiale menite sa conserve o atitudine prudenta privind solvabilitatea bancilor, provizioanele si rezervele si sa permita totodata introducerea IFRS de la inceputul anului 2012", se arata in scrisoarea de intentie agreata in luna februarie de autoritatile romane si FMI, citata de Incont.ro.
 
Potrivit sursei citate, BNR si FMI propun ca stornarile de provizioane prin trecerea de la RAS la IFRS sa nu fie inregistrate ca venituri suplimentare in contul de profit si pierderi, si sa fie inscrise in contul de capital.
 
S-a luat in calcul varianta ca sumele eliberate sa fie inregistrate in rezerva bancii ca rezultat reportat si sa nu fie considerate profit. La sfarsitul anului 2010, bancile constituisera provizioane in suma de aproape 24 de miliarde de lei (5,6 miliarde euro), iar o serie de banci si-au vandut deja buna parte din portofoliul de credite neperformante negarantate.
 
Bacherii sustin ca, de cele mai multe ori, inspectorii de la banca centrala au tendinta sa egalizeze costurile de risc calculate in standarde internationale de contabilitate si in sistemul contabil romanesc.
 
Pierderile din sistemul bancar aproape s-au dublat anul trecut, la 1,98 miliarde lei, provenind de la 22 de institutii de credit, iar celelalte 20 de banci au insumat castiguri de 1,68 miliarde de lei, sub profitul cumulat din 2009.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X