Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Taxa pe stalp: Guvernul a decis reducerea si aplicarea diferentiata a cotelor de impozitare

Data aparitiei: 04 Aprilie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxa pe stalp: Guvernul a decis reducerea si aplicarea diferentiata a cotelor de impozitare
taxa pe stalpconstructii specialecote de impozitare

Guvernul a aprobat aplicarea unei cote de impozitare reduse si diferentiate pentru constructii speciale, reglementari rezultate din consultarile derulate de Ministerul Finantelor, initiatorul actului normativ, cu reprezentantii sectoarelor vizate de aceasta reglementare.

Noi modificari la taxa pe stalp

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Noi modificari la taxa pe stalp

Aceste modificari vin ca urmare a unei Ordonante de Urgenta adoptate la sfarsitul anului trecut care a inclus aplicarea impozitului pe constructii special, incepand cu acest an. Insa, spre deosebire de nivelul de 1% stabilit prin acel act normativ, decizia recenta a Guvernului are in vedere o cota de impozitare redusa si aplicata diferentiat, respectiv:

-    O cota de 0,5% pentru valoarea neta a constructiilor, altele decat cele de natura domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ/teritoriale;

-    O cota de 0,25% pentru calcularea impozitului pe constructii in cazul contribuabililor care au in administrare, concesiune, folosinta cu titlu gratuit/inchiriere constructii de natura domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ/teritoriale, luand in considerare faptul ca pentru aceste constructii nu poate fi stabilita o valoare neta.

Tanczos Barna a precizat ca aceasta reducere a fost solicitata de companiile private care platesc impozitul.

 “Am clarificat baza de impozitare diferentiat pentru companiile private si pentru companiile care administreaza bunuri publice aflate in concesiune, luate in concesiune de la statul roman, din ministere sau luate in concesiune de la autoritatile publice locale. Deci, am facut aceasta diferentiere pentru ca in cazul companiilor private se calculeaza amortizare, se reduce treptat valoarea impozabila a bunurilor, a constructiilor speciale. In cazul constructiilor aflate in domeniul public, nu exista aceasta amortizare. Vorbim de o valoare istorica. Este motivul pentru care aplicam o diferentiere ca si procent.

Aplicam un impozit de 0,5% la valoarea neta a activelor. Aceasta reducere a fost solicitata de companiile private care platesc impozitul. S-a mai solicitat o limitare in timp si implementarea unor exceptii. Am decis ca celelalte aspecte sa fie avute in vedere si discutate cu companiile care au participat la procesul de consultare, in momentul in care vom discuta despre reforma fiscala. Astazi facem o reducere a acestui impozit si aplicam la valoarea neta, asa cum au solicitat aceste companii private”, a declarat Ministrul Finantelor, Tanczos Barna, la finalul sedintei de Guvern.

Acest impozit se va aplica doar pentru constructiile situate pe teritoriul Romaniei delimitat de frontiera de stat, prin urmare, sub incidenta acestei Ordonante de Urgenta nu intra constructiile situate in teritoriul maritim al Romaniei.

Bonificatie de 10% din valoarea impozitului

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Bonificatie de 10% din valoarea impozitului

Se va acorda o bonificatie de 10% din valoarea impozitului pentru contribuabilii care platesc pana la data de 25 mai a anului pentru care se datoreaza impozitul.

„De asemenea, am introdus o bonificatie de 10%, similar bonificatiei la impozitari locale pe cladiri care se aplica la unitatii administrativi teritoriale, la primarii. Aceasta bonificatie se obtine in cazul in care impozitul se plateste pana la data de 25 mai 2025.  Celelalte termene cu privire la plata in doua transe au ramas nemodificate. Ordonanta de ugenta genereaza o incasare de peste un miliard de lei. Aceasta incasare a fost bugetata in baza ordonantei initiale”, incheie Tanczos Barna.

Incasari de peste un miliard de lei

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Incasari de peste un miliard de lei

De asemenea, Ministrul Finantelor a declarat ca Ordonanta de urgenta va aduce incasari de peste un miliard de lei, suma estimata pe baza ordonantei initiale.

“Din calculele noastre, rezulta ca o proportie de 75% din aceasta suma va fi platita de companiile de stat sau companiile care administreaza bunuri aflate in domeniu public si 25% de catre companiile private” a mai declarat Ministrul Finantelor.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X