Expertii contabili si clientii acestora:prezentarea situatiilor financiare pe anul 2010
Â
De obicei, cabinetele profesionale membre CECCAR se limiteaza la elaborarea si/sau semnarea situatiilor financiare, si a declaratiilor fiscale fara a afectua o analiza si a prezenta sfaturi in legatura cu ameliorarea informatiilor financiare care se desprind din aceste situatii financiare.
Â
Clientii unui cabinet de expertiza contabila sunt sefi de intreprinderi fara cunostinte punctuale in materie de finante, de gestiune, sau de contabilitate. Ori, in multe cazuri expertii contabili elaboreaza situatiile financiare si le transmit clientilor lor fara vreun comentariu asupra conturilor acestora.
Â
Redactarea unei analize care sa permita clientului sa inteleaga situatia economica si financiara a intreprinderii sale, este un demers extrem de util pentru client si valoros pentru cabinet. Comentariile privind gestiunea constituie punctul de pornire al unui dialog intre expertul contabil si clientul sau si pot constitui sursa pentru misiuni complementare de consiliere si asistenta.
Â
Comentariile asupra gestiunii trebuie sa fie clare, pedagogice si practice; obiectivul nu este de a face din client un „expert” in contabilitate ci de a-l ajuta sa inteleaga bine ce se afla in spatele cifrelor, adica realitatea din intreprinderea sa. Pentru aceasta, expertul contabil trebuie sa invete sa comenteze situatia unei intreprinderi prin conturile sale, ceea ce s-a dovedit a nu fi atat de usor.
Â
Pe de o parte exista o asteptare puternica a clientilor pentru astfel de sfaturi si consiliere. Conducatorul intreprinderii ia permanent decizii care se traduc, se regasesc in situatiile financiare ale intreprinderii; cum ar putea el sa ia decizii bune fara informatii pertinente? El asteapta de la expertul sau contabil o interpretare a cifrelor contabile si ce semnificatie au aceste cifre pentru starea de sanatate a afacerilor sale; altfel spus, el astepta o veritabila analiza si consiliere practica pentru a-l ajuta sa gireze mai bine afacerile sale; sa i se spuna ce face bine si ce nu face bine. In aceasta consta o veritabila valoare adaugata de expert afacerilor derulate de clientul sau.
Â
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Pe de alta parte exista o buna oportunitate pentru expertul contabil deoarece el este cel mai bine plasat pentru a vorbi de intreprindere de o maniera obiectiva. Daca elaborarea situatiilor financiare devine oarecum mecanica, redactarea unui comentariu asupra gestiunii este o lucrare complexa de analiza care permite „descifrarea” conturilor clientului si tragerea de invataminte si prezentarea de explicatii clientului in legatura cu situatia intreprinderii sale, respectiv, identificarea punctelor tari si a punctelor slabe.
Â
Deci redactarea si prezentarea unei analize de gestiune a intreprinderii este benefica atat pentru client care va fi ajutat sa gestioneze bine si sa ia cele mai potrivite decizii, cat si pentru cabinet care perenizeaza relatiile cu clientul care este convins de valoarea adaugata pe care o obtine prin informatiile primite.
Â
Continutul unui comentariu de gestiune rezulta din obiectivul unei
Â
analize de gestiune: furnizarea de informatii conducatorului intreprinderii – client, care sa-l ajute sa inteleaga situatia actuala a intreprinderii sale si sa ia cele mai bune decizii. Aceasta presupune comentarii asupra cifrelor, pentru conducatorul intreprinderii, care sa-i permita sa inteleaga situatia intreprinderii sale; rezulta deci trei idei:
Â
- Comentarea cifrelor. Datorita informaticii timpul de elaborare a diferitelor componente ale situatiilor financiare s-a redus foarte mult, dar daca punem in fata clientului aceste situatii este ca si cum un medic care a facut un diagnostic asupra unui pacient, ii preda acestuia un tablou cu numeroase cifre si coduri din care pacientul nu va intelege mare lucru. Lucrul de valoare pentru expertul contabil este sa completeze situatiile financiare cu explicatii si comentarii pentru ca cititorul sa inteleaga perfect situatia intreprinderii sale.
Â
- Comentariile se adreseaza conducatorului intreprinderii, nu unui specialist in finante si contabilitate; ele trebuie sa contina explicatii (definirea termenilor) si comentarii, adica interpretarea datelor.
Â
- Scopul analizei este sa permita conducatorului intreprinderii sa inteleaga situatia intreprinderii sale; deci trebuie ca analiza si comentariile sa intre in sistemul de intelegere al conducatorului intreprinderii atat cat este necesar pentru a-l ajuta sa ia decizii bune si nu pentru a-l invata contabilitate.
Â
Pentru a redacta un comentariu de gestiune pertinent trebuie sa se respecte unele reguli, si anume:
Â
- sa se tina seama de activitatile intreprinderii; modelele economice difera in functie de activitatile desfasurate de intreprindere;
Â
- sa se tina seama de limitele contabilitatii; contabilitatea nu spune totul despre intreprindere, si aceasta din mai multe motive (daca ar fi sa amintim doar doua: existenta a numeroase optiuni contabile si unele decizii ale intreprinderii, cu impact asupra prezentarii in situatiile financiare);
Â
- sa se aiba in vedere ca „prea multe comentarii omoara comentariile”. Comentariile trebuie sa scoata in evidenta ceea ce prezinta interes tinand seama de evolutii, posturi foarte radicale, etc. Nu toate datele trebuie explicate la fel caci conducatorul intreprinderii nu va putea distinge informatiile importante.
Â
- comentariile sa se prezinte in timp rezonabil, pentru a face posibila cunoasterea cat mai rapida de catre conducatorul intreprinderii.
Â
Presedinte CECCAR
Â
Prof.univ.dr. Marin Toma