Multe dintre societatile care au prins in obiectul de activitate si achizitia sau livrarea de cereale intampina dificultati in momentul in care trebuie sa se faca inregistrarile contabile. Mai mult decat atat, aceste nelamuriri privesc si decontul de TVA care ar trebui facut potrivit normelor in vigoare.
Asa cum este prevazut prin OUG 49/2011, privind modificarea Codului fiscal, incepand cu data de 01.06.2011 si pana la data de 31.05.2013, pentru toate livrarile de cereale, din categoria celor enumerate de actul normativ, indiferent de cand au fost recoltate se aplica masurile de simplificare in ceea ce priveste TVA.
Concret, se aplica taxarea inversa conform art. 160 din Codul fiscal, ceea ce nu reprezinta o scutire de TVA, ci o masura de simplificare, pentru urmatoarele categorii de cereale: grau dur; grau comun destinat insamantarii; secara, ovaz, porumb; boabe de soia, chiar sfaramate; seminte de rapita sau rapita salbatica, chiar sfaramate; seminte de floarea soarelui, chiar sfaramate; sfecla de zahar; alac destinat insamantarii, alt alac si grau comun nedestinat insamantarii.
Astfel, taxarea inversa se efectueaza intre doua persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din Codul fiscal .Cumparatorul efectueaza masura platii TVA prin taxarea inversa (4426 "TVA deductibila "= 4427" TVA colectata") fara evidentierea si colectarea TVA pe factura.
In concluzie, in cazul in care atat cumparatorul, cat si vanzatorul sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania, inregistrarea contabila va avea urmatorul model:
Achizitia:

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Cartea Verde a Contabilitatii
371 " Marfuri" = 401 "Furnizori"
4426 "TVA deductibila "= 4427" TVA colectata"
Vanzarea:
4111" Clienti" = 707" Venituri din vanzari de marfuri"
607" Cheltuieli privind marfurile’ = 371 "Marfuri"
In decontul de TVA (300) se raporteaza la rd. 12 si la rd. 21.