Sunt multe situatiile in care se inregistreaza erori pe parcursul inregistrarii facturilor in contabilitate. In cazul in care se inregistreaza de doua ori aceeasi factura, trebuie vazut daca se poate regla aceasta eroare fara a avea insa la baza un document.
In aceasta privinta, se precizeaza ca procedura de corectare a erorilor se va efectua conform prevederilor punctului 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009. Potrivit acestuia, erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. De mentionat ca aceasta corectare a erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
In ceea ce priveste erorile din perioadele anterioare, acestea sunt considerate omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor. Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Cartea Verde a Contabilitatii
Prin urmare, la data constatarii greselii respective, in anul curent, poate fi stornata operatiunea initiala, urmand ca la generarea notei contabile de corectie, sa fie indicat numarul notei contabile intiale care se storneaza/ corecteaza ca document justificativ.