Intrebare:
Anumite pasaje din lege dau nastere unor interpretari care, in mod firesc, reprezinta si piedici in aplicarea prevederilor corecte. De exemplu, in cele ce urmeaza, vor fi oferite explicatii cu privire la "faptele neimputabile persoanei impozabile" cf. Ordonantei 2931.08.2011 art. 219 cu 1, alin.3 lit.b ....."b) persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile".
Raspuns:
Intr-o astfel de situatie, trebuie mentionat ca nu poate fi identificat un set de fapte ce nu sunt imputabile societatii. Cu toate acestea, punctual pot fi analizate cazurile care sunt neimputabile persoanei juridice.
De exemplu, societatea nu a putut inregistra in declaratia 390 o suma provenita dintr-o factura de achizitii intracomunitare, ce nu au ajuns la destinatie datorita grevei personalului societatii transportatoare, insa societatea a efectuat operatia de autofacturare, cunoscand valorile bunurilor achizitionate din contract sau din alte oferte/achizitii anterioare.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Examen Consultant Fiscal 2025

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Desigur ca sarcina probei este in seama societatii ce ar trebui sa justifice faptul ca respectiva situatie este "un fapt neimputabil" situatie ce conduce uneori la costuri mai mari decat amenda in sine, pentru nedeclararea unor sume in declaratia 390.
Avem in vedere ca prin OG 29/2011, privind modificarea Codului de procedura fiscala, s-a abrogat amenda procentuala de 2% din valoarea nedeclarata, iar contraventia este uniformizata fiind sanctionata cu amenda de la 1000 – 5000 lei. Societatea are dreptul sa achite jumatate din minim in 48 ore de la sanctionare.
Din pacate, continutul OMFP 1338/2008, privind procedura de acordare a asistentei si indrumarii acordate contribuabilului, justifica si refuzul autoritatilor fiscale de a raspunde la unele solicitari legitime ale acestuia.