email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Compensam cu active datoria unei firme catre asociat?

OMFP 3055/2009compensaredatorie asociatactive




O societate are de restituit catre asociat suma de 25.000 lei (imprumut firma). Are mijloace fixe cu valoare de amortizat ramasa in suma de 20.000 lei. Vom vedea in cele ce urmeaza in ce masura asociatul poate intra in posesia mijloacelor fixe in contul sumei pe care o are de primit si care este procedura corecta care se poate intocmi.

Raspuns:

Fata de situatia prezentata de dvs, solutia rezolvarii acesteia este ca firma sa vinda catre asociat acele mijloace fixe la pretul pietei.

Pretul de piata nu are legatura cu valoarea ramasa neamortizata a bunurilor la momentul efectuarii vinzarii. Acesta este "suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala;" - conform art. 7 alin. (1) punctul 26 din codul fiscal .
 
De asemenea, trebuie tinut cont si de prevderile art. 11 alin. (1) din codul fiscal , in care se arata: "La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unui tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei."
 
Drept urmare, pretul de vinzare al bunurilor catre respectiva persoana fizica, ce este si asociat, trebuie sa fie unul real, corespunzator pietei pentru astfel de bunuri, tinindu-se cont, evident, si de gradul de uzura al acestora.
Informatii despre pret se pot obtine fie de pe net, fie direct de la furnizorii de astfel de produse.
 
Ca documente ce trebuie intocmite, firma va emite factura catre asociat, cu TVA, in care vor fi mentionate respectivele bunuri la pretul pietei pentru astfel de bunuri la momentul vinzarii.
 
Se va face si un contract de vinzare - cumparare, in care se va stipula, printre altele, ca datoria firmei de x lei (care este certa, lichida si exigibila, probata cu un contract de imprumut) catre persoana fizica va fi compensata cu datoria acesteia catre firma rezultata din achizitia de bunuri (cu creanta firmei fata de persoana fizica, ce este, de asemenea, certa, lichida si exigibila) de y lei. De asemenea, se va stipula cum se va stinge eventuala diferenta de bani dintre cele 2 sume.
 
Desi la art. 45 alin. (1) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 se prevede ca "Orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa.", la art. 48 din aceleasi reglementari este data o exceptie de la acest principiu: "In cazuri exceptionale pot fi efectuate abateri de la principiile contabile generale prevazute in prezenta sectiune. Orice astfel de abateri trebuie prezentate in notele explicative, precum si motivele care le-au determinat, impreuna cu o evaluare a efectului acestora asupra activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii."
 
Cu alte cuvinte, puteti efectua compensarea intre datoria firmei fata de persoana fizica cu datoria acesteia fata de firma, creata prin factura, pina la concurenta sumei celei mai mici, cu conditia ca acest lucru sa fie stipulat in contract, sa existe o explicatie a acestui fapt (de exemplu, lipsa lichiditatilor firmei de a-si onora datoria catre persoana fizica) si sa fie mentionat in notele explicative aferente bilantului anului in care s-a produs.




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3055/2009compensaredatorie asociatactive


Data aparitiei: 13 Martie 2012

Votati articolul "Compensam cu active datoria unei firme catre asociat?":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X