Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Ordinul de compensare: CE reprezinta si CUM se sting datoriilor intre doua societati

Data aparitiei: 03 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ordinul de compensare: CE reprezinta si CUM se sting datoriilor intre doua societati
ordin de compensaredocument justificativce este ordinul de compensareacord de compensare

Sumar

Persoanele juridice cu capital integral/majoritar/minoritar de stat au obligatia de a intocmi situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenta, daca scadenta este clar specificata, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica, dupa caz, cu sediul in Romania.

Ce reprezinta ordinul de compensare

Persoanele juridice, altele decat cele prevazute, pot sa realizeze operatiuni de compensare cu facturi prin crearea conturilor de utilizator si prin transmiterea la adresa dedicata a facturilor pe care intentioneaza a le compensa.

Ordinul de compensare reprezinta documentul justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si datoriilor care au facut obiectul compensarii, impreuna cu borderoul datoriilor stinse pentru justificarea prin ordinul mentionat. 

Data inregistrarii in contabilitate este cea inscrisa pe ordinul de compensare.

Ordinul de compensare are caracter de document primar si se anexeaza ca atare la nota contabila impreuna cu borderoul datoriilor stinse pentru justificarea prin ordinul de compensare.

Ordinele de compensare sunt numerotate unic in cadrul SIC incepand cu data validarii acestora de catre Centrul de Pregatire pentru Personalul din Industrie prin structura de compensare si se comunica persoanelor juridice compensatoare.

Ordinele de compensare pentru alte facturi

Compensarea reciproca intre contribuabili persoane juridice, se poate efectua si in afara cadrului institutional creat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/1999, dar pe baza acelorasi formulare.



Pentru aceasta compensare se incheie un proces-verbal de compensare semnat de partile participante la compensare si un ordin de compensare in formatul prevazut de legislatie, adaptat compensarii directe intre agenti economici.

Utilizarea formularelor cu regim special - Studiu de caz

Intrebare: "Va rog sa ne spuneti daca se mai pot folosi formularele cu regim special Ordine de compensare, pentru stingerea datoriilor intre doua societati si in ce conditii."

Raspuns: Incepand cu 1 ianuarie 2020, procedura de compensare a creantelor si datoriilor comerciale intre societati a fost actualizata prin Hotararea Guvernului nr. 773/2019. Conform noilor reglementari, compensarea se realizeaza prin intermediul Sistemului Informatic de Compensare (SIC), gestionat de Centrul de Pregatire pentru Personalul din Industrie Busteni Sucursala Bucuresti (CPPI). Astfel, ordinele de compensare sunt emise electronic prin SIC si reprezinta documente justificative pentru inregistrarea in contabilitate a stingerii creantelor si datoriilor, informeaza specialistii PortalContabilitate.ro.

Astfel, din punctul de vedere al procedurii efective de compensare a datoriilor acesta poate avea loc si in forma electronica, fiind aplicabile prevederile din OUG nr. 77 din 1 iunie 1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata si din Normele metodologice din 28 octombrie 2019 privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie

In acest caz, persoanele juridice, altele decat cele prevazute la art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/1999, aprobata cu modificari prin Legea nr. 211/2001, cu modificarile ulterioare, (ART. 2:Persoanele juridice cu capital integral/ majoritar/minoritar de stat .....), au posibilitatea sa realizeze operatiuni de compensare cu facturi prin crearea conturilor de utilizator si prin transmiterea la adresa dedicata a facturilor pe care intentioneaza a le compensa, potrivit instructiunilor din Norme.

In aceasta situatie, ordinul de compensare reprezinta document justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si a datoriilor care au facut obiectul compensarii impreuna cu borderoul datoriilor stinse pentru justificarea prin ordinul de compensare. Data inregistrarii in contabilitate este cea inscrisa pe ordinul de compensare. (art.8 alin.5 din Norme -aprobate prin HG 773/2019)

(Ordinul de compensare reprezinta document justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si a datoriilor care au facut obiectul compensarii impreuna cu borderoul datoriilor stinse pentru justificarea prin ordinul de compensare. Data inregistrarii in contabilitate este cea inscrisa pe ordinul de compensare).
In situatia in care dvs. si partenerul dvs. comercial nu optati pentru aplicarea procedurii electronice de compensare, se vor avea in vedere prevederile din Codul Civil, mai exact de la articolele 1616-1623.

Pentru a se confirma indeplinirea conditiilor de compensare si pentru inregistrarea acestei operatiuni in contabilitate, este necesar un document justificativ, care poate fi sub forma unui Proces Verbal de Compensare sau a unui Acord de Compensare.

In ceea ce priveste utilizarea formularelor cu regim special de tiparire, precum ordinele de compensare tiparite, acestea nu mai sunt necesare. Nu este obligatoriu sa efectuati compensarea prin SICOD/CPPI, aceasta se poate efectua si in baza unui Proces verbal de compensare sau Acord de compensare a datoriilor reciproce, prin care se vor evidentia date privind cele doua societati, informatii cu privire la facturile respective, eventual contracte ce intra in procesul de compensare.

Astfel, societatile cu capital privat pot utiliza in continuare formularele tipizate de ordine de compensare pentru stingerea datoriilor reciproce, (daca le mai aveti pe stoc), insa nu sunt obligate sa faca acest lucru.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X