email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ce fel se pot compensa datoriile prin creante

OUG 77/1999HG 685 /1999compensarecreante
Pentru a compensa datoriile cu creantele fata de acelasi tert, facturile care intra in procesul de compensare sunt mai mari de 10.000 lei, sunt scadente si au depasit 30 de zile de la scadenta. In aceasta situatie compensarea trebuie efectuata prin intermediul Institutului de Management si Informatica? Cum se procedeaza daca facturile sunt scadente dar nu au depasit 30 zile? Cum se efevtieaza compensarea daca unul din partenerii este o firma nerezidenta in Romania?

Raspuns:
In situatia in care facturile care intra in procesul de compensare sunt mai mari de 10.000 lei, sunt scadente si au depasit 30 de zile de la scadenta, operatiunea de compensare se poate efectua numai in cadrul institutional - la Institutul de Management si Infomatica, conform OUG 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata si Regulamentul de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, aprobat prin HG 685 /1999. Potrivit art. 2 din Norma metodologica, contribuabilii, persoane juridice, sunt obligati sa se conecteze prin INTERNET sau sa foloseasca suportul magnetic (dischete) pentru a transmite in baza de date a Institutului de Management si Informatica datele privind platile restante mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 10.000 lei.

In cazul in care facturile nu au deposit 30 de zile, nu este obligatorie efecuarea compensarii la IMI, insa se utilizeaza pentru stingerea datoriilor si creantelor reciproce Ordinele de compensare, acestea fiind documente cu regim special.

In ceea ce priveste compensarea cu persoane juridice nerezidente:
Compensarea creantelor reciproce ale unei societati comerciale romanesti si ale unei persoane juridice straine nu este restrictionata prin legislatia in vigoare, fiind supusa in masura in care raporturile juridice sunt supuse legii romane dispozitiilor cu caracter general prevazute  in Codul civil .  
 
Nu este necesara utilizarea vreunui model tip de proces verbal de compensare ci, pentru a fi utilizat ca document justificativ in evidentele contabile, poate fi intocmit un inscris bilateral in care sa se consemneze titlurile (contracte, facturi, note de comanda, etc.) care au generat obligatiile reciproce si modul in care se face stingerea obligatiilor in urma compensarii. In acest inscris bilateral se trec facturile in euro asa cum au fost ele emise. In contabilitate, stingerea creantelor cu datoriile se inregistreaza in lei, la cursul valutar comunicat de BNR valabil pentru data in care a fost efectuata compensarea (data semnarii acestui inscris bilateral), rezultand astfel diferente de curs valutar.
Va atragem atentia si vis a vis de  raportarile care trebuie efcetuate in legatura cu compensarea creantelor si datoriilor cu nerezidentii.
 
Compensarile de creante dintre un partener roman si un nerezident sunt reglementate de Norma B.N.R. nr. 26/2006 privind raportarea statistica a datelor pentru elaborarea balantei de plati. Aceste compensari sunt operatiuni nemonetare de natura balantei de plati, care se desfasoara fara transferarea de fonduri, in totalitate sau partial. Rezidentii care realizeaza operatiuni nemonetare cu nerezidentii direct si nu prin intermediul unei institutii financiare, au obligatia de a raporta aceste tranzactii la Banca Nationala a Romaniei - Directia Statistica.
 
In situatia in care un rezident efectueaza in perioada de raportare operatiuni nemonetare atat ocazionale cat si sistematice, acesta va completa cate un formular pentru fiecare gen de operatiune.
Formularul cuprinde urmatoarele informatii:
Sold initial:
Soldul la inceputul lunii de raportare, al contului in care compania raportoare tine evidenta compensarilor.
incasari/plati:
In formular se completeaza toate operatiunile nemonetare in aceeasi moneda, pe care le-a derulat raportorul cu nerezidentii, in luna calendaristica respectiva, separat
 
Exemple de operatiuni nemonetare:
- compensarea unui export de marfa cu un import de marfa sau invers;
- achitarea unui credit cu marfuri;
- compensarea unui export de marfa prin majorare de capital la o firma nerezidenta sau a unui import de marfa prin majorare de capital la o firma rezidenta;
- conversia unui imprumut in actiuni;
- conversia dividendelor in credite;
- schimbul de actiuni sau alte valori mobiliare;
- furnizarea unor servicii nerezidentilor ca plata pentru comisioane de procesare datorate acestora etc.;
- plati efectuate in natura pentru servicii: taxe de procesare compensate cu bunuri;
- furnizarea unor servicii nerezidentilor ca plata pentru comisioane de procesare datorate acestora.
- vanzari de bilete, alimentari cu combustibil, catering, reparatii, in contul altor operatiuni.
tara nerezidentului:
Pentru fiecare tranzactie se va inregistra tara de destinatie/provenienta a platii/incasarii ce se compenseaza.
Transfer bancar pentru lichidare sold:
in situatia in care, dupa realizarea compensarilor in perioada de raportare ramane un sold ce se lichideaza printro incasare sau plata in bani, suma respectiva se va completa la aceasta rubrica;
In functie de natura transferului bancar - incasare sau plata - se va marca casuta corespunzatoare.
Daca in luna respectiva nu s-au facut compensari sau in urma compensarilor mai ramane un sold ce va fi lichidat in viitor, rubrica se va completa cu valoarea acestuia.
 
Sold final:
Sold initial + incasari - Plati ± Transfer bancar pentru lichidare sold = Sold final
Soldul final al perioadei curente devine soldul initial al perioadei urmatoare de raportare.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 77/1999HG 685 /1999compensarecreante

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 30 Martie 2012


Votati articolul "In ce fel se pot compensa datoriile prin creante":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 30 Martie 2012 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X