In randurile urmatoare, vom vedea care este procedura de scoatere din evidenta a furnizorilor prescrisi in cazul unei societati care a achizitionat un utilaj in urma cu trei ani de la o societate comerciala, plata fiind facuta fara chitanta sau OP. Societatea are astfel in prezent un sold de furnizor neachitat si nu poate lua legatura cu cealalta societatea. Suma in cauza este de 40.000 lei.
Solutia consultantului:
Stingerea unei creante/datorii si scoaterea acesteia din evidenta contabila poate fi efectuata prin incasare, prin compensare, prin prescriere sau anulare, precum si prin cedarea acesteia catre un alt creditor.
Compensarile reciproce intre creante se efectueaza conform art. 3 din HG 685/1999 privind regulamentul de compensare, ce stabileste ca pentru facturi cu valori mai mari de 10.000 lei, compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se va realiza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare, iar compensarea unor facturi cu sume mai mici de 10.000 lei, se poate efectua si in afara prevederilor din OUG 77/1999, pe baza acelorasi formulare.
Potrivit prevederilor art. 5 din Regulamentul de compensare a datoriilor, persoana juridica initiatoare devine persoana juridica destinatara in momentul in care au fost emise si primite ordinele de compensare (instrumentele de plata) in numele persoanelor juridice dintr-un lant de compensare, negociate in cadrul sedintei care se consemneaza in procesul-verbal de compensare, model prezentat in anexa nr. 2.3.
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Documentul este ordinul de compensare, fiecare dintre cele doua societati va inmana exemplarul de culoare rosie celeilalte societati completat corespunzator, semnat si stampilat. Ambele formulare sunt exemplare originale iar modalitatea de distribuire a formularelor (rosu/albastru) intre initator si destinatar a fost stabilita de catre Institutul de Management si Informatica (IMI) din cadrul Ministerului Industriei si Comertului.
Daca nu exista datorii reciproce intre societati, nu se poate proceda la compensare.
Potrivit prevederilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, societatile sunt obligate sa efectueze anual inventarierea activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute. Organizarea inventarierii si inregistrarea rezultatelor se face in conformitate cu dispozitiile OMFP 2861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
La pct. 28 din OMFP 2861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se fac urmatoarele precizari:
"Creantele si obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante si datorii care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit "Extrasului de cont" (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii".
In ceea ce priveste termenul general de prescriptie, acesta este de 3 ani, dar potrivit dispozitiilor art. 2500 si urmatoarele din noul Cod civil, poate interveni acordul expres al partilor.
Codul civil prevede ca termenele de prescriptie pot fi reduse sau marite, prin acordul partilor, fara insa ca noua durata a acestora sa fie mai mica de un an si nici mai mare de 10 ani, cu exceptia termenelor de prescriptie mai mari, prevazute de lege.
De asemenea daca timp de 3 ani de la scadenta creditorul societatii nu a luat nici o masura pentru recuperarea creantei, avand in vedere ca avea aceasta posibilitate, nu mai poate apela la instantele judecatoresti.
Ca urmare a prevederilor legale in vigoare, daca persoanei juridice partenere i s-au transmis timp de 3 ani extrasele soldurilor de creante si datorii, conform dispozitiilor OMFP 2861/2009, iar aceasta continua sa nu le dea curs, se poate hotari de catre adunarea generala scoaterea sumelor respective din evidenta.
Pe baza propunerilor comisiei de inventariere, administratorul societatii poate decide scaderea din evidenta a datoriilor prescrise la furnizori.
Formula contabila, in cazul prezentat va fi:
401 "Furnizori " = 7588 "Alte venituri din exploatare"
Din punct de vedere fiscal veniturile obtinute din anularea datoriilor la furnziorii prescrisi sunt impozabile la calculul impozitului pe profit.