email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ContaUtil: Data incasarii si a exigibilitatii TVA la furnizorul care aplica TVA la incasare

TVAcesiunea de creanteincasare contravaloare facturacolectare TVAdata compensarii


Prin incasare se intelege orice modalitate prin care furnizorul/ prestatorul obtine contrapartida de la beneficiarul sau (inclusiv  de la terti):

In cazul incasarilor prin banca de tipul transfer-credit, data incasarii contravalorii totale/partiale a livrarii de bunuri/prestarii de servicii de catre persoana care aplica sistemul TVA la incasare, este data inscrisa in extrasul de cont, sau in alt document asimilat acestuia.

Data incasarii in situatia in care plata s-a efectuat prin carduri de debit sau de credit de catre cumparator, este data inscrisa in extrasul de cont sau in alt document asimilat acestuia.   
 in cazul platii in natura, data incasarii este data la care intervine faptul generator de taxa pentru livrarea/prestarea obtinuta drept contrapartida pentru livrarea/prestarea efectuata.

Compensare:

Intre persoane juridice - data compensarii realizate conform  HG 685/1999 si a OUG 77/1999.

Intre persoane juridice si alte persoane - proces verbal de compensare

Completare conform Ghidului privind aplicarea sistemului TVA la incasare in cazul compensarii intre persoane juridice se aplica prevederile H.G. nr. 685/1999, care stabilesc documentele si procedura de urmat astfel:

1) pentru facturi cu sume restante mai vechi de 30 de zile si care au  o valoare individuala mai mare de 10.000 lei, compensarea trebuie realizata pe baza ordinul de compensare emis de IMI (Institutul de Management si Informatica)  


2) pentru facturi cu sume mai noi de 30 de zile, cu o valoare individuala mai mica de 10.000 lei:

i) in cazul in care persoanele juridice opteaza sa intre in sistemul de compensare prevazut de H.G. nr. 685/1999,  compensarea se va realiza prin IMI, conform pct. 1,
ii) in cazul in care persoanele juridice nu opteaza sa intre in sistemul de compensare prevazut de H.G. nr. 685/1999,  compensarea se realizeaza pe baza documentelor prevazute de H.G. nr. 685/1999.

Cesiunea de creante:

In situatia in care furnizorul/prestatorul cesioneaza  creantele - data incasarii este data cesiunii creantelor, indiferent de pretul cesiunii.

In situatia in care beneficiarul cesioneaza furnizorului/prestatorului  orice creante (inclusiv cesiunea dreptului de rambursare a TVA) drept plata pentru achizitiile efectuate, data incasarii este data cesiunii creantelor la nivelul creantei cesionate.

Exemplu de incasare prin cesiunea  creantei de catre furnizor

Societatea A, avand perioada fiscala luna calendaristica, care aplica sistemul TVA la incasare, a emis o factura pentru livrarea unui bun in suma de 124.000 lei (inlcusiv TVA) la data de 10 februarie 2013 catre societatea B. TVA in suma de 24.000 lei a fost inregistrat in creditul contului 4428 "TVA neexigibila", nefiind incasata de la beneficiar in perioada fiscala respectiva.

La data de 15 martie 2013 societatea A cesioneaza catre societatea N creanta aferenta acestei  facturi, care nu este incasata  de la beneficiarul B. Pretul cesiunii este de 80.000 lei si este incasat in data de 20 aprilie 2013.

In ceea ce priveste  factura pentru livrarea de bunuri din data de 10 februarie 2013 se considera ca aceasta este incasata si exigibilitatea TVA intervine la data de 15 martie 2013, societatea A avand obligatia sa colecteze TVA in suma de 24.000 lei, respectiv va evidentia suma TVA de 24.000 lei in debitul contului 4428 "TVA neexigibila" si concomitent in creditul contului "4427 TVA colectata"

Exemplu de incasare prin cesiunea  creantei de catre beneficiar


Societatea B, care aplica sistemul TVA la incasare,  a livrat la data de 11 februarie 2013 catre societatea A bunuri (carti supuse cotei de TVA de 9%) a caror valoare, inclusiv TVA, este de 109.000 lei. in data de 10 mai 2013 societatea A a cesionat societatii B dreptul sau de rambursare conform art. 30 din Codul de procedura fiscala, in suma de 100.000 lei. La data cesiunii, respectiv 10 mai 2013 se considera ca societatea A a platit / societatea B a incasat suma de 100.000 lei din factura  de 109.000  lei. La aceasta data:

- societatea A va putea sa deduca taxa aferenta achizitiei astfel: 100.000x9/109=8.257 lei. Diferenta de 743 ramasa in contul 4428  TVA neexigibila va putea fi dedusa la momentul platii.

-societatea B va colecta TVA  aferenta livrarii corepunzator creantei care i-a fost cesionata,  respectiv 8.257 lei. Pentru diferenta de 743 lei ramasa in contul 4428  TVA neexigibila,   exigibilitatea va interveni in cea de-a 90 zi  conform art. 1342 alin.(5) din Codul fiscal, daca presupunem ca  A nu a mai facut nicio plata pana la data respectiva.

Stabilirea datei incasarii, respectiv a datei exigibilitatii TVA la furnizorul care aplica sistemul TVA la incasare

Incasare efectuata prin instrumente de plata: cec, cambie si bilet la ordin,  data incasarii, este:

    a) data inscrisa in  extrasul de cont, daca instrumentul de plata nu este girat, fiind incasat de plata, ci il incaseaza/sconteaza;  

    b) data girului, in situatia in care furnizorul/prestatorul care aplica sistemul TVA la incasare gireaza instrumentul de plata altei persoane. in acest scop se pastreaza o copie de pe instrumentul de plata care a fost girat, in care se afla mentiunea cu privire la persoana catre care a fost girat instrumentul de plata.


de Mihaela Pascu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAcesiunea de creanteincasare contravaloare facturacolectare TVAdata compensarii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 30 Aprilie 2013


Votati articolul "ContaUtil: Data incasarii si a exigibilitatii TVA la furnizorul care aplica TVA la incasare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Obligatii in plus contabil sef + incompatibilitate

Intrebare: Buna ziua !
Va rugam din suflet sa ne ajutati cu un punct de vedere cu privire la faptul daca unui contabil sef i se pot da anumite obligatii in plus si daca este vorba despre incompatibilitate.

In Regulamentul de organizare al institutiei noastre publice se spune ca:
- contabilul sef raspunde de indeplinirea atributiilor ce revin Compartimentului financiar contabil pentru asigurarea integritatii patrimoniului si se preocupa de valorificarea rezultatelor inventarierii impreuna cu personalul din subordine.
- in urma cu vreo 2-3 luni, in Compartimentului financiar contabil erau 1 economist /gestionar patrimoniu + 1 contabil sef.
- acum, institutia are doar un contabil sef.

Daca acum institutia are doar un contabil sef, iar acesta raspunde de asigurarea integritatii patrimoniului, atunci contabilului sef poate sa i se dea si atributiile economistului care a plecat?
Adica:
1. sa fie gestionar de patrimoniu?
sau
2. sa faca valorificarea rezultatelor inventarierii si tot el sa inregistreze rezultatele inventarierii in contabilitate?
3. este vorba despre incompatibilitate intr-unul din cele 2 cazuri de mai sus?

Raspuns: Dar referitor la responsabilitatea legata de integritatea patrimoniului + tinerea evidentei...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 30 Aprilie 2013 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 7 + 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X