Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Subventiile pentru investitii: ce reguli se aplica activelor

Data actualizarii: 29 Mai 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
imprumut nerambursabilfonduri nerambursabilesubventii investitiiactive


Subventiile aferente activelor reprezinta subventii, pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau sa achizitioneze active imobilizate.

Subventiile pentru active se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat in contul 475 "Subventii pentru investitii".

Venitul amanat se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor. In acest scop se utilizeaza contul 7584 "Venituri din subventii pentru investitii", care se crediteaza in momentul recunoasterii cheltuielilor cu amortizarea.

Fondurile nerambursabile, fondurile europene sau din alte surse se trateaza similar subventiilor. De multe ori se intampla ca in cadrul contractelor de acordare a finantarilor nerambursabile sa se prevada ca datoriile in valuta aferente anumitor obiective sau lucrari finantate din subventii sa fie achitate direct de catre autoritatile care gestioneaza fondurile, din sumele reprezentand acele subventii, fara ca aceste sume sa tranziteze conturile entitatii.

Entitatea in contul careia este acordata subventia are obligatia de a inregistra in contabilitate atat datoria in valuta, cat si creanta din subventii corespunzatoare. In aceasta situatie, soldurile existente la sfarsitul lunii atat in conturile ce reflecta datoriile fata de furnizori, cat si creantele din subventii in valuta se evalueaza, astfel incat veniturile si cheltuielile financiare aferente sa nu influenteze rezultatul acelei luni, respectiv perioade.

In cazul achizitiilor in valuta sau al datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, finantate din sume nerambursabile, decontate de operatorii economici, in calitate de beneficiari ai acestor fonduri, diferentele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, se deconteaza cu institutia finantatoare daca exista clauze in acest sens, cuprinse in contractele incheiate, sau prevederi in actele normative aplicabile.

Diferentele respective se inregistreaza in conturi de debitori diversi sau creditori diversi, in relatie cu alte venituri financiare, respectiv alte cheltuieli financiare, dupa caz. In cadrul primirii si utilizarii fondurilor nerambursabile, exista doua operatii distincte:

1. Imprumutul nerambursabil care se inregistreaza drept creanta la momentul aprobarii finantarii.
Aceasta creanta se stinge pe masura incasarii sumelor aprobate.
2. Achizitia imobilizarilor care se inregistreaza ca o operatiune distincta de achizitie active și datorie aferenta acestora.

Datoria se stinge pe masura efectuarii platilor catre furnizori.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X