email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transmitere titluri de valoare. Plati si compensari efectuate in insolventa

titluri de valoareplaticompensariinsolventaLegea 85/2006

Analizam cazul in care o firma A este considerata grup deoarece actionarul firmei A este actionar majoritar in firma B. Firma A a imprumutat o suma de bani de la B.

Vom vedea in ce masura poate gira firma A instrumente catre firma B pentru a stinge datoriile catre aceasta sau daca poate instiinta clientii ca firma A  plateste in numele ei la firma B. Se face mentiunea ca firma A risca insolventa.

Raspuns:

Societatea A poate transmite titlurile de valoare prin gir societatii B, cu respectarea dispozitiilor aplicabile in materie.

Deschiderea procedurii insolventei reglementata de Legea 85/2006 produce anumite efecte juridice.

Unul dintre aceste efecte este prevazut de art.47 si consta in ridicarea debitorului dreptul de administrare - constand in dreptul de a-si conduce activitatea, de a-si administra bunurile din avere si de a dispune de acestea -, daca acesta nu si-a declarat, in conditiile art. 28 alin. (1) lit. h) sau, dupa caz, art. 33 alin. (6), intentia de reorganizare.

Prin sentinta sau, dupa caz, incheierea avand drept efect ridicarea dreptului de administrare, judecatorul-sindic va da dispozitii tuturor bancilor la care debitorul are disponibil in conturi sa nu dispuna de acestea fara un ordin al administratorului judiciar/lichidatorului (art. 48 alin. (1)).
Astfel cum prevede art. 49 alin. (1), pe perioada de observatie, debitorul va putea sa continue desfasurarea activitatilor curente si poate efectua plati catre creditorii cunoscuti, care se incadreaza in conditiile obisnuite de exercitare a activitatii curente, dupa cum urmeaza:

a) sub supravegherea administratorului judiciar, daca debitorul a facut o cerere de reorganizare, in sensul art. 28 alin. (1) lit. h), si nu i-a fost ridicat dreptul de administrare;

b) sub conducerea administratorului judiciar, daca debitorului i s-a ridicat dreptul de administrare.
Deschiderea procedurii de insolventa nu afecteaza dreptul unui creditor de a invoca compensarea creantei sale cu cea a debitorului asupra sa, atunci cand conditiile prevazute de lege in materie de compensare legala sunt indeplinite la data deschiderii procedurii (art. 52).

Astfel, dupa deschiderea procedurii insolventei platile catre creditori si eventualele compensari se vor efebtua fie sub supravegherea administratorului judiciar (daca societatea va cere reorganizarea) fie sub conducerea administratorului judiciar (daca societatea nu isi declara intentia de reorganizare si i se ridica dreptul de administrare).

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
titluri de valoareplaticompensariinsolventaLegea 85/2006


Data aparitiei: 19 Iulie 2012

Votati articolul "Transmitere titluri de valoare. Plati si compensari efectuate in insolventa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X