email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cesiune parti sociale: cum se impoziteaza veniturile din investitii

Cesiune parti sociale: cum se impoziteaza veniturile din investitii
cesiune parti socialevenituri din investitiicontract de cesiuneparti sociale egale

Pentru cesiunea partilor sociale se incheie un contract de cesiune intre cele doua parti, cedentul si cesionarul. In continuare, specialistii PortalContabilitate.ro ne ofera mai multe informatii despre acest subiect.

Asadar, contractul de cesiune este intre asociatii persoane fizice ale societatii. Societatea nu achita nimic asociatului vechi, aceaste plati se efectueaza de persoana fizica care cumpara partile sociale.

Contractul de cesiune, in momentul semnarii lui, produce efecte doar intre partile semnatare.

Transmiterea partilor de interes este reglementata la art. 1901 din Codul Civil.

Cesiunea partilor sociale se poate face la valoarea nominala ( gratuit ) a acestora sau la un pret negociat intre asociati.

Cesiune parti sociale - venit din investitii: aspecte fiscale pe care trebuie sa le cunoasteti

Din punct de vedere fiscal, la nivelul asociatului care se retrage, venitul obtinut din vanzarea partilor sociale este considerat venit din investitii, respectiv castig net din tranzactii cu titluri de valoare (actiuni/parti sociale), caz in care se aplica prevederile art. 94 alin. 8 si art. 98 din Codul fiscal, care prevad ca impunerea venitului se face la nivelul persoanei fizice, conform cap. XI din Titlul IV.

Potrivit art. 94 alin. (1) din Codul fiscal, castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate si cele reglementate la alin. (2) - (6), reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzactiei si costuri legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative.

Atentie! Daca persoana fizica cesioneaza partile sale sociale la o valoare mai mare decat valoarea nominala, atunci realizeaza un venit din investitii si datoreaza impozit pe venit 10%.


Conform art. 94 alin. 1 castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala/valoarea nominala.

Conform prevederilor art. 94 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal, Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare se face la data efectuarii platilor pretului tranzactiei pe baza de documente justificative.

Conform art 96 alin. (2) Castigul net anual/Pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune pentru fiecare an fiscal pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale.

In concluzie, realizarea castigului net are loc la incasarea acestuia.

Castigul obtinut de asociatii care cedeaza partile sociale la o valoare mai mare decat valoarea nominala este considerat venit din investitii conform Codului fiscal. In acest caz, se datoreaza impozit 10% si CASS 10% de catre persoana fizica.

In privinta contributiilor sociale obligatorii, persoana fizica beneficiara de castig net din tranzactii cu parti sociale are deci obligatii pe linia CASS, in functie de nivelul castigului net obtinut in urma cesionarii partilor sociale, daca castigul net din tranzactii, plus alte categorii de venituri dintre cele enumerate la art. 155 alin. 1 lit. c-h din Codul fiscal (chirii, dobanzi, dividende, alte venituri etc.) depasesc plafonul de 6 salarii minime brute pe tara, dupa cum se prevede la art. 170 alin. 2 din Codul fiscal. Pe de alta parte, vestea buna este ca pentru veniturile din investitii nu se datoreaza CAS.

Conform art. 170 alin. 5 din Codul fiscal baza anuala de calcul al CASS este la: nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara; nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara; nivelul a 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara. CASS datorata se determina prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor obtinute.

In concluzie, asociatii trebuie sa completeze si sa depuna Declaratia Unica (Formularul 212) pana la termenul stabilit de legislatia in vigoare (pana la 25 mai a anului urmator celui in care s-au obtinut veniturile).

Prin urmare, societatea nu datoreaza niciun impozit la aceasta tranzactie, persoanele fizice cedente avand obligatia sa depuna declaratia unica (formular 212).

Daca persoana fizica cesioneaza partile sale sociale la o valoare mai mare decat valoarea nominala, atunci realizeaza un venit din investitii si datoreaza impozit pe venit 10%.

Atentie! Contributia la sanatate se datoreaza daca se depaseste plafonul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei unice. Atat impozitul, cat si contributiile, daca este cazul, fac obiectul declaratiei unice depusa in anul urmator celei in care s-a efectuat tranzactia.

de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Cine are obligatia efectuarii inventarierii patrimoniului? AMENDA ajunge pana la 5.000 lei!


Scapati de orice grija privind inventarierea!
Urmati pas cu pas instructiunile prezentate pe lucrarea “Manualul de Inventariere”!


Gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cesiune parti socialevenituri din investitiicontract de cesiuneparti sociale egale


Data aparitiei: 24 Iulie 2024

Votati articolul "Cesiune parti sociale: cum se impoziteaza veniturile din investitii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X