Daca ai completat gresit o factura, cum ar fi suma inscrisa pe documentul contabil, nu este un capat de lume. In acest caz, poti storna factura fiscala initiala si emite un nou document. Aceasta solutie fiscala mai poate fi folosita si in cazul in care clientul returneaza un produs.
Cum se procedeaza la corectarea informatiilor din facturi, ne explica in continuare specialistul nostru. De asemenea, vom afla si care este termenul scadent pentru factura de stornare.
Corectarea informatiilor din facturi: raspunsul specialistului
Factura de stornare se intocmeste potrivit regulilor instituite prin art. 330 alin. (1) lit. b) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal si de pct.108 alin. (1) din normele date in aplicarea acestuia:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
“330.(1) Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:
b) In cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.
Norme metodologice
“108. (1) In sensul prevederilor art. 330 alin. (1) din Codul fiscal, documentul care tine loc de factura este documentul emis pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in conformitate cu obligatiile impuse de un acord ori de un tratat la care Romania este parte, care contine cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal.”
In concluzie, pentru termenul scadent vor fi respectate in totalitate conditiile agreate prin contract. Si pentru factura de stornare va fi respectat termenul de 60 zile. Desigur, va fi recalculata perioada de timp ramasa, data emiterii facturii fiind alta, dar termenul limita se respecta.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Popescu - Consultant fiscal.