Analizam cazul unei societati care a desfasurat activitate pana la sfarsitul anului 2011 in baza unui contract de participatiune cu alt SRL. In urma rezilierii contractului s-au impartit in mod echitabil bunurile mobile (utilaj), portofoliu clienti s.a. Totusi in balanta ramane contul 458 cu sold debitor (sold creditor 4581 si sold debitor 4582 mai mare). Vom vedea cum se vor inchide corect aceste conturi, in conditiile in care au fost incheiate calculele cu cealalta firma.
Raspuns:
Conform functiunii contului 458 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , soldul creditor al contului reprezinta sumele datorate coparticipantilor ca rezultat favorabil (profit) din operatii in participatie, precum si sumele datorate de coparticipanti pentru acoperirea eventualelor pierderi inregistrate din operatii in participatie, iar soldul debitor al contului reprezinta sumele de incasat de la coparticipanti pentru acoperirea eventualelor pierderi inregistrate din operatii in participatie, precum si sumele ce urmeaza a fi iîncasate de coparticipanti din operatii in participatie ca rezultat favorabil
(profit).
Pe de alta parte, la art. 45 din aceleasi reglementari se prezinta unul din principiile de baza ale contabilitatii, si anume principiul necompensarii. Conform acestuia orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa.
Compensarea este permisa intre creantele si datoriile fata de aceeasi entitate numai cu respectarea prevederilor legale si numai dupa contabilizarea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Asadar, compensarea celor doua solduri ale contului 458 fata de aceeasi firma (cel debitor si cel creditor) este interzisa. Ar fi fost posibila numai cu respectarea prevederilor legale emise pentru efectuarea compensarilor, respectiv HG 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie.
In mod normal, cele doua solduri ar fi trebuit inchise prin incasarea/plata efectuate de la/catre societatea cu care ati avut contractul de asociere, in conformitate cu prevederile legale privind soldurile contului, prezentate in incipit.
In cazul dvs, singura posibilitate de a inchide cele doua solduri este de a le inregistra pe venit (soldul creditor) si pe cheltuiala (soldul debitor).
Inregistrarile in contabilitate, efectuate pe baza unei decizii a administratorului privind inchiderea celor doua conturi prin venit si cheltuiala, sunt urmatoarele:
- inchiderea soldului creditor:
4581 = 7588
- inchiderea soldului debitor:
6588 = 4582
Mentionam ca, desi la functiunea contului 458 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 nu se prevede o legatura intre contul 458 si conturile 658/758, la functiunea contului 758 se arata ca se crediteaza cu
"sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentând datorii fata de furnizori, creditori diversi, actionari/asociati (401, 404, 462, 455, 457 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze sumele respective)", iar la functiunea contului 658 se arata ca se debiteaza cu "sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit prevederilor legale in vigoare, reprezentind creante fata de clienti, debitori diversi etc. (411, 461 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze sumele prescrise sau anulate)."
Din punct de vedere fiscal, cheltuiala cu inchiderea soldului debitor este nedeductibila, ptrivit art. 21 alin. (4) litera o) din Codul fiscal , iar venitul este impozabil, neregasindu-se intre veniturile neimpozabile expres mentionate la art. 20 din codul fiscal.