Analizam mai jos cazul unei societati care are in obiectul de activitate comert cu amanuntul si care este obligata sa aplice sistemul TVA la incasare incepand cu anul 2013. Vom vedea astfel daca societatea va emite factura cu mentiunea TVA la incasare persoanei fizice care solicita si factura in momentul emiterii bonului fiscal.
De asemenea, vom avea in vedere urmatoarele doua situatii:
1. Societatea incaseaza in contul curent in data de 25.01.2013 de la o persoana fizica a caror livrari de bunuri se livreaza, dupa incasarea in contul curent, in data de 26.01.2013. Vom vedea astfel daca factura va fi emisa in 26.01.2013, cu mentiunea TVA la incasare sau fara mentiunea TVA la incasare.
2. La sfarsitul lunii ianuarie 2013 beneficiarul produselor societatii solicita factura cu valoarea totala a produselor cumparate in cursul lunii ianuarie 2013 in baza bonurilor fiscale emise de societate in aceeasi luna.
De exemplu, societatea emite catre un beneficiar bon fiscal in 15.01.2013 in valoare 150 lei; bon fiscal si in 25.01.2013 in valoare de 200 lei.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Beneficiarul solicita factura in data de 30.01.2013 in valoare totala de 350 lei. Vom vedea astfel daca factura va fi emisa cu mentiunea TVA la incasare sau fara aceasta mentiune.
Solutia consultantului:
Practic, regulile privind sistemul TVA la incasare sunt aplicabile numai in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii pentru care este obligatorie emiterea facturii. In cazul comertului cu amanuntul, emiterea facturii nu este obligatorie, fiind optionala, in functie de solicitarea expresa a cumparatorului. Avand in vedere ca pentru comertul cu amanuntul este obligatorie utilizarea casei de marcat, valoarea marfurilor vandute este incasata conform bonului emis de casa de marcat. In acest caz, pe factura emisa la solicitarea cumparatorului nu este obligatorie inscrierea mentiunii "TVA la incasare", dar nici interzisa in situatia in care sunt aplicabile regulile generale privind exigibilitatea TVA. Pentru aceasta opinie, aduc drept argumente prevederile alin. (5) al art. 134^2 "In cazul in care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, calculate conform dispozitiilor Codului de procedura civila, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii. In situatia in care factura nu a fost emisa in termenul prevazut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii, calculata conform dispozitiilor Codului de procedura civila ." coroborate cu prevederile pct. 16^2 alin. (3) din normele metodologice de aplicare ale art. 134^2 alin. (3) - (8) "Persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3) - (8) din Codul fiscal pentru toate operatiunile realizate, cu exceptia operatiunilor care nu au locul livrarii/prestarii in Romania conform prevederilor art. 132 si 133 din Codul fiscal , precum si a operatiunilor prevazute la art. 134^2 alin. (6) lit. a) - e) din Codul fiscal , pentru care se aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA prevazute la art. 134^2 alin. (1) si (2) din Codul fiscal . Potrivit prevederilor art. 155 alin. (19) lit. p) din Codul fiscal , pe facturile emise de persoanele care aplica sistemul TVA la incasare este obligatorie mentiunea <
"Asa cum se poate constata, in textul de lege regasim sintagma "In cazul in care…." si
mentiunea " cu exceptia operatiunilor pentru care persoanele respective au obligatia sa aplice regulile generale de exigibilitate".
In cazul comertului cu amanuntul, consider ca sunt aplicabile regulile generale de exigibilitate, caz in care exigibilitatea TVA intervine la data faptului generator care corespunde cu data vanzarii marfurilor concomitent cu data incasarii contravalorii acestora. In aceste caz, exigibilitatea TVA nu este amanata in cadrul termenului de 90 de zile pana la incasarea facturii deoarece contravaloarea facturii este deja incasata la data faptului generator (data livrarii bunurilor). Astfel, sunt aplicabile prevederile art. 134^2
"Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (1) "Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator."
In baza facturii emise la cererea cumparatorului, in situatia in care cumparatorul marfurilor vandute cu amanuntul este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, acesta isi poate exercita integral dreptul de deducere a TVA deoarece a achitat integral contravaloarea achizitiilor efectuate. Deci, factura poate fi emisa fara mentiunea "tva la incasare" cu atat mai mult cu cat in jurnalul pentru vanzari se inscrie valoarea vanzarilor totale din cursul unei zile conform raportului emis de catre casa de marcat, fara a se evidentia factura emisa la cerere.
Chiar si in cea de a doua situatie, factura se poate emite fara mentiunea "TVA la incasare" deoarece pe factura emisa se inscrie mentiunea "incasat prin o.p. nr. 00234/26.01.2013". Pentru aceasta situatie se aplica, de asemenea, regulile generale privind exigibilitatea deoarece faptul generator intervine conform prevederilor art. 134^2 alin. (2) lit. b) "la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;".
In mod similar cazului A si B, pentru cazul C consider ca nu este obligatorie mentiunea "TVA la incasare" deoarece contravaloarea bunurilor a fost deja incasata la data emiterii facturii.
Totusi, chiar daca aceasta mentiune este inutila atat pentru vanzator cat si pentru cumparator, avand in vedere faptul ca prin normele de aplicare ale OG 15/2012 aprobate prin HG 1071/2012, la pct. 162 alin. (19) se prevede faptul ca nu sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare, livrarile de bunuri/prestarile de servicii a caror contravaloare este incasata partial sau total cu numerar de catre persoana eligibila pentru aplicarea acestui sistem de la alte categorii de beneficiari decat cele prevazute la art. 1342 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal , este recomandabila inscrierea mentiunii "TVA la incasare conform prevederilor art. 155 alin. (19) din Codul fiscal . In acest sens, am in vedere precizarile preluate din Ghidul privind aplicarea sistemului TVA la incasare preluat de pe site www.mfinante.ro, infotva:
"Totodata, in norme se prevede in mod expres ca persoanele obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare trebuie sa inscrie in factura mentiunea "TVA la incasare" conform prevederilor art. 155 alin. (19) din Codul fiscal , pentru a permite beneficiarilor sa cunoasca faptul ca exigibilitatea taxei este amanata pana la data platii numai pentru operatiunile pe care nu trebuie sa le excluda de la aplicarea TVA la incasare prevazute la art. 1342 alin. (6) din Codul fiscal".